Harira – Moroccan lamb, lentils & chickpeas soup

Moroccan soup harira

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Harira is a great aromatic soup, very similar to my Algerian chorba – I would say they are cousins. It is wonderfully rich in meaty flavour, and satisfying with the lentils and chickpeas. The coriander, both ground and fresh, as well as the ginger are just delightful.

It goes very well with my boureks and makes a great starter for an Iftar meal during Ramadan or any other meal for that matter! Serve with homemade Arab bread.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Harira

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Ingredients

  • 200g minced lamb (or beef if you prefer)
  • 1 medium onion, finely chopped
  • 3 cloves garlic, finely chopped
  • 1 thumb size ginger chunk, finely grated
  • 150ml tomato pasata
  • 1 tbsp tomato paste
  • salt & pepper
  • 1 tsp paprika
  • 1 tsp ground coriander
  • 1 celery stick, into chunks
  • 1 small carrot, cut into small pieces
  • 50g green lentils
  • 30g vermicelli pasta
  • 200g cooked chickpeas
  • 1.2 litres water
  • 2 tbsp flour
  • 1 tbsp olive oil
  • To serve: lemon wedges, harissa paste and/or chilli flakes, and fresh coriander.

Method

  1. In a pot, heat the olive oil and gently sauté the onion, garlic, carrot, celery and ginger.
  2. Season with salt & pepper, paprika and coriander.
  3. Add the tomato pasata and paste and cook for 2 minutes.
  4. Add the lentils and the water. Cover and bring to the boil, reduce the heat and simmer until the lentils are done, about 25 minutes.
  5. In a small cup, add the flour and whisk it with 100ml water to make a thick paste. Add to the soup while stirring. This will thicken the soup nicely.
  6. Add the vermicelli pasta and cook for another 10 minutes, under a medium low heat, stirring occasionally so the soup doesn’t catch at the bottom.
  7. Add the chickpeas just to heat through.
  8. Serve with lemon wedges, harissa paste and plenty of fresh coriander.

Algerian bread khobz dar

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Harira – soupe marocaine à l’agneau, aux lentilles & aux pois chiches 

Moroccan soup harira 2

La harira est une soupe très aromatique et similaire à la chorba algérienne – je dirais qu’elles sont cousines. Elle est très riche en goûts grâce à l’agneau et assez complète avec les lentilles et les pois chiches. La coriandre, fraîche et moulue ainsi que le gingembre sont juste délicieux !

Pour accompagner cette harira, je recommande vivement quelques bricks – juste parfait pour une belle entrée de Ramadan – ou tout autre repas !

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Harira

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Ingrédients

  • 200g d’agneau haché (ou de bœuf si vous préférez)
  • 1 oignon moyen, finement haché
  • 3 gousses d’ail, finement hachées
  • 1 morceau de gingembre de 3cm, râpé
  • 150g de pasata (purée de tomate)
  • 1 càs de concentré de tomate
  • sel & poivre
  • 1 càc de paprika
  • 1 càc de coriandre moulue
  • 1 branche de céleri, coupée en morceaux
  • 1 petite carotte, coupée en dés
  • 50g de lentilles vertes
  • 30g de vermicelles
  • 200g de pois chiches cuits (ou en boîte)
  • 1.2 litres d’eau
  • 2 cas de farine
  • 1 càs d’huile d’olive
  • Pour servir : des quartiers de citron, de la harissa et/ou des flocons de piment sec et de la coriandre fraîche

Méthode

  1. Dans une cocotte, faire chauffer l’huile et faire revenir les oignons, l’ail, les carottes le céleri et le gingembre.
  2. Assaisonner avec le sel & le poivre, le paprika et la coriandre moulue.
  3. Ajouter la purée de tomate et faire cuire 2 minutes.
  4. Ajouter les lentilles et l’eau. Porter à ébullition, réduire le feu, couvrir et laisser mijoter jusqu’à ce que les lentilles soient cuites – environ 25 minutes.
  5. Dans un verre, foutter la farine avec 100ml d’eau pour former le liant. Verser dans la soupe en remuant. La soupe va s’épaissir.
  6. Ajouter les vermicelles et faire cuire une dizaine de minutes, en remuant de temps en temps pour que la soupe n’accroche pas au fond.
  7. Ajouter les pois chiches.
  8. Servir avec du citron, du piment et de la coriandre ciselée.

Algerian bread khobz dar 2

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