Kalb Elouz – Algerian semolina cake & orange blossom water syrup

Kalb elouz 1

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Kalb elouz is one of my favourite things to eat EVER, especially during the fasting month of Ramadan. It reminds me of these joyous evenings when the family gathered around for an animated chat, sipping freshly brewed Moroccan mint tea and enjoying a piece or two of kalb elouz. Some (childhood) moments are just stamped in your memory – aren’t they? and you just cherish them, try and relive and re-create them as an adult. Well, you’ve guessed it, this is what I do 🙂 !

For those of you who need an introduction to this delight, kalb elouz is a semolina-based cake drenched in sugar syrup and flavoured with deliciously aromatic orange blossom water. The surface is slightly crunchy and deliciously toasted, and hides a melt-in-the-mouth, gooey centre to die for…

This dessert originates from North-Africa and translates into “almond heart”, although the recipe only calls for almonds as a garnish. I think this is why some variations of this recipe include a layer of ground almond/sugar/orange blossom water, but I prefer it plain as it is the traditional way!

It is extremely easy to make and only requires basic equipment. The most difficult aspect of it for me, once it is baked and the whole kitchen smells heavenly of freshly baked cake and orange blossom water, is to wait 6 hours for the syrup to be absorbed!! You could do it the day before and leave to rest overnight – it will only get better. It will keep well for a few days, covered in the fridge.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Kalb elouz

  • Servings: 6 pieces
  • Time: 10 mins prep + cooking & resting
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Ingredients for the kalb elouz

  • 250g extra coarse semolina
  • 150g sugar
  • 60ml buttercream
  • 60ml neutral vegetable oil (sunflower)
  • ¼ tsp salt
  • 30ml orange blossom water
  • 6 pinches some almond flakes (or 6 whole almonds)

Ingredients for the sugar syrup

  • 300ml water
  • 125g sugar
  • 1 tbsp orange blossom water

Method

  1. In a large bowl, combine together the semolina, sugar and salt.
  2. Add the buttercream, oil and blossom water and combine with a spatula.
  3. Pour mixture into a (17x11cm) oven-proof dish. Cut 6 pieces into the mixture, add the almonds in the centre and leave to rest for 30 minutes.
  4. In the meatime, make the syrup. In a saucepan bring the water and sugar to the boil then simmer for 10 minutes. Add the orange blossom water and leave aside.
  5. Bake in a preheated oven at 180°C for 45 minutes, until nice and golden.
  6. When done, drench the whole surface in the syrup in 5 times, waiting for the kalb elouz to absorb all the syrup between each addition.
  7. Leave to rest 6 hours before enjoying.

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Kalb elouz 

Kalb elouz

Le kalb elouz est très, très, TRES haut dans la liste de mes péchés mignons, surtout pendant le mois de Ramadan. Il me rappelle ces soirées interminables où toute la famille se rassemblait pour discuter joyeusement, en sirotant un bon thé à la menthe avec une part ou deux de kalb elouz. Certains moments (de l’enfance) sont ancrés dans nos mémoires, et on essaie de les revivre et le recréer, n’est-ce pas ? Enfin, vous l’aurez deviné, c’est ce que je fais 🙂 !

Pour ceux d’entre vous qui ont besoin d’une présentation de cette douceur, il s’agit d’un gâteau de semoule, imbibé de sirop et délicieusement parfumé à la fleur d’oranger. La surface est légèrement craquante et torréifiée, et cache un cœur moelleux et fondant, à tomber par terre…

Ce dessert est originaire d’Afrique du Nord et son nom signifie “cœur d’amande” en arabe, bienqu’il ne contienne des amandes qu’en guise de déco. Je pense que c’est la raison pour laquelle dans certaines variations de cette recette le kalb elouz est fourré avec une couche d’amandes/sucre/fleur d’oranger. En toute confidence, je le préfère le kalb elouz traditionnel et authentique, donc nature.

Le kalb elouz est hyper facile à faire et ne nécessite aucun équipement particulier si ce n’est une énorme dose de patience ! Une fois que la cuisine est délicieusement parfumée au gâteau fraichement cuit et à la fleur d’oranger, il faut attendre 6 heures pour que le sirop imbibe bien le kalb elouz. N’hésitez pas à le faire la veille pour le lendemain et le laisser reposer toute la nuit, il n’en sera que meilleur.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Kalb elouz

  • Servings: 6 pièces
  • Time: 10 mins préparation + temps de cuisson et repos
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Ingrédients pour le kalb elouz

  • 250g de semoule “gros grains”
  • 150g de sucre
  • 60ml de babeurre / lait fermenté / lben
  • 60ml d’huile végétale neutre (tournesol)
  • ¼ càc de sel
  • 30ml d’eau de fleur d’oranger
  • 6 pincées d’amandes éfilées (ou 6 amandes entières)

Ingrédients pour le sirop

  • 300ml d’eau
  • 125g de sucre
  • 1 càs d’eau de fleur d’oranger

Méthode

  1. Dans un bol, mélanger la semoule, le sel et le sucre.
  2. Ajouter l’huile, le babeurre et l’eau de fleur d’oranger et mélanger.
  3. Verser dans un moule (17x11cm), découper 6 parts et piquer les amandes dans le centre de chacune. Laisser reposer 30 minutes.
  4. Pendant ce temps, préparer le sirop. Dans un casserole porter le sucre et l’eau à ébullition et cuire à petit bouillon pendant 10 minutes. Ajouter l’eau de fleur d’oranger et laisser reposer.
  5. Enfourner le kalb elouz dans un four préchauffé à 180°C pendant 45 minutes, jusqu’à ce qu’il soit bien doré.
  6. A la sortie du four, arroser toute la surface de sirop, en 5 fois, en faisant bien attention à laisser le kalb elouz absorber le sirop entre chaque addition.
  7. Laisser reposer 6 heures avant de déguster.

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