Chorba frik – Algerian freekeh & chicken soup

Français

This is THE soup I grew up with. There are several variations of a traditional chorba, but this one is definitely my favourite and is a staple in my household. It is an Algerian soup, made with chicken and freekeh – or green wheat. It is absolutely satisfying, especially when the temperatures start to plummet and is delicious served with kesra – an Algerian bread, or boureks, a generous helping of harissa and a squeeze of lemon.

I tend to use my pressure cooker quite a lot, although my mum or grandmother would normally cook this chorba in a pot, over a medium heat. I think it doesn’t take away anything from the recipe and saves a lot of time, so why not?

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Chorba frik

  • Servings: 4
  • Print

Ingredients

  • 1 small chicken, cut into 8 pieces
  • 4 fresh tomatoes, skinned and puréed (or 200ml tomato passata)
  • 1 onion, finely chopped
  • 1 tbsp tomato paste
  • 50g freekeh
  • 1.5 litres water
  • 1 small bunch coriander
  • 100g soaked ckickpeas, drained – or 200g cooked canned chickpeas
  • 2 celery stalks, into chunks
  • 2 tsp ground coriander
  • 2 tsp ground paprika
  • salt & pepper
  • 2 tbsp olive oil
  • harissa to serve
  • lemon wedges to serve

Method

  1. Place the pressure cooker over a medium heat, and gently brown the chicken in the olive oil with the onion, soaked chickpeas if using them, celery, spices, salt & pepper. Add a bit of water to help if too dry.
  2. Add the tomato passata and paste and cook for 1 minute.
  3. Add the water and bring to the boil, then add the freekeh, stir so it doesn’t stick to the bottom and close the pressure cooker. Cook for 15 minutes.
  4. Check the chicken, it has to be cooked at this stage. If it isn’t, cook for another few minutes.
  5. Add the canned chickpeas at this stage if using, chopped coriander and serve.

Top


Chorba frik – Soupe algérienne de blé vert au poulet 

Cette chorba est LA soupe de mon enfance. Il existe plusieurs variations de chorba mais celle-ci est ma préférée et est devenue un incontournable de mon carnet de recettes. Il s’agit d’une soupe algérienne traditionnelle à base de poulet et de blé vert concassé (frik). Elle est très équilibrée et est délicieuse accompagnée de kesra – pain algérien ou de boureks, et servie avec une généreuse cuillérée d’harissa et un filet de jus de citron.

J’utilise une cocotte minute, qui n’est pas l’outil le plus conventionnel mais elle n’enlève rien au résultat et fait gagner du temps, alors je ne m’en prive pas. Si vous utilisez une cocotte simple avec un couvercle, prolongez le temps de cuisson jusqu’à ce que le poulet soit cuit.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Chorba frik

  • Servings: 4
  • Print

Ingrédients

  • 1 petit poulet coupé en 8
  • 4 tomates, émondées et mixées en purée (ou 200ml de purée de tomates)
  • 1 oignon, finement émincé
  • 1 càs de tomate concentrée
  • 50g de blé vert concassé (frik)
  • 1,5 litres d’eau
  • 1 petit bouquet de coriandre
  • 100g de pois chiches (trempés dans l’eau depuis la veille) – ou 200g de pois chiches en boite
  • 2 branches de céleri coupées en 3 ou 4
  • 2 càs de coriandre moulue
  • 2 càs de paprika
  • sel & poivre
  • 2 càs d’huile d’olive
  • harissa pour servir
  • citron pour servir

Méthode

  1. Mettre la cocotte minute sur un feu moyen et fair revenir le poulet dans l’huile avec l’oignon, les épices, les pois chiches, le sel & le poivre et le céleri. Ajouter un peu d’eau si le fond colle.
  2. Ajouter les deux types de tomate et faire cuire 1 minute.
  3. Ajouter l’eau, porter à ébullition, ajouter le blé vert, mélanger et fermer la cocotte minute. Faire cuire 15 minutes.
  4. Le poulet devrait être cuit mais vérifier sa cuisson et prolonger la cuisson de quelques minutes si besoin.
  5. Ajouter les pois chiches en boite à ce stage si utilisés, ajouter la coriandre et servir.

Haut

10 thoughts on “Chorba frik – Algerian freekeh & chicken soup

    1. Hi! I do keep it on but really it doesn’t make any difference taste wise if you remove it. It’ll only be healthier because the skin is the fattest part of the chicken. Please do let me know if/when you make it, would love to hear from you again!

      Like

    1. Hi Simon, I would recommend a few options, all of them you can find on my blog (use the search engine for easier access): Moroccan carrot salad, shakshouka without the eggs if eaten cold, vegetarian boureks (just replace the tuna with chopped hard boiled eggs). Please let me know if you’d like more inspiration and I’ll be happy to help! Happy cooking!

      Like

Leave a comment