Tuna & olive boureks

Bourek 1

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These cute little parcels are a delight and a tribute to my great Algerian heritage. The crisp bourek (or brick) pastry contains a delicious potato, tuna and egg filling. It is perfect as a snack, as part of a mezze-style platter or even better to accompany an Arabic soup (harira, chorba or any other), especially during the fasting month of Ramadan when they take centre stage on the dinner table!

There are a variety of fillings possible, this is just one of them.

Make sure you eat them while they are hot, as they won’t last long and become soggy otherwise.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Tuna & olive boureks

  • Servings: 12 pieces
  • Time: 45 mins
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Ingredients

  • 6 bourek/brick pastry sheets (samosa sheets could be an alternative)
  • 3 medium potatoes, peeled and sliced very thinly
  • 1 can tuna, drained
  • 1 handful olives (or capers), chopped
  • 1 small bunch parsley, chopped
  • harissa paste – to taste
  • 2 eggs
  • salt & pepper
  • oil for frying

Method

  1. Boil the potatoes until cooked – 6 to 8 minutes. Drain and mash roughly with a fork. Put into a bowl.
  2. Add the tuna, olives, seasoning, parsley and mix to spread the ingredients into the potatoes evenly.
  3. Add the eggs and mix with a fork.
  4. Take one bourek sheet (they are usually round) and cut into to half disks. Fill with a spoonful of the mixture and roll. Repeat until finished.
  5. Fry gently in a pan (or deep fry) until golden.

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Boureks/Bricks au thon & aux olives

Bourek 1

Ces petits rouleaux sont un pur délice et un hommage à mon bel héritage algérien. La feuille de brourek/brick est croustillante et renferme une farce à la pomme de terre, au thon et aux oeufs. Ils sont parfait en snack, dans un plateau du style mezze, ou encore meilleurs en accompagnement d’une soupe orientale (harira, chorba ou autre), plus particulièrement pendant le Ramadan quand les boureks sont les stars du repas de rupture du jeûne !

Il existe une varieté de farces, celle-ci est l’une d’entre elles.

La dégustation est optimale lorsqu’ils sont chauds, sinon ils se ramoliront en refroidissant.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Boureks/Bricks au thon & aux olives

  • Servings: 12 boureks
  • Time: 45 mins
  • Print

Ingrédients

  • 6 feuilles de bricks
  • 3 pommes de terre moyennes, pelées et coupées en fines rondelles
  • 1 boîte de thon, égouttée
  • 1 petite poignée d’olives, coupées en 4 ou en rondelles (ou des câpres)
  • 1 petit bouquet de persil, haché
  • 2 oeufs
  • harissa – au goût
  • sel & poivre

Méthode

  1. Faire bouillir les pommes de terre jusuqu’à ce qu’elles soient cuites – 6/8 minutes environ. Egoutter et hacher grossièrement à la fourchette. Mettre dans un bol.
  2. Ajouter le thon, le persil, le sel & le poivre, la harissa, le persil et mélanger pour répartir les ingrédients uniformément dans les pommes de terre.
  3. Ajouter les oeufs et mélanger.
  4. Prendre une feuille de bourek (elles sont habituellement rondes), la couper en deux. Déposer une càs de farce sur chaque moitié et rouler. Répéter l’opération.
  5. Faire frire dans une poêle pour obtenir une belle couleur dorée.

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