Tzatziki – Greek cucumber, dill & yogurt dip

Tzatziki and pita

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This traditional Greek dip is a classic summer dish that is great as a light snack or to go with grilled lamb or fish for example.

Try it with toasted pita bread or my pita crisps for more crunch!

If you don’t find authentic Greek yogurt, place the Greek-style yogurt in a sieve with a mousseline cloth to drain overnight.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Tzatziki

  • Servings: 2 to 4
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Ingredients

  • 300g authentic Greek yogurt
  • ½ a large cucumber, grated (avoid centre as too watery)
  • 1 tbsp chopped dill
  • 1 small garlic clove, grated
  • Juice of 1/2 a lemon
  • salt & pepper
  • 1 tbsp olive oil

Method

  1. Place the cucumber in a colander, season with salt and leave to drain for a few minutes, then squeeze out excess moisture with your hands.
  2. In a bowl, mix all the ingredients together except the olive oil.
  3. Place in a serving dish and drizzle with the olive oil.

Tzatziki and pita bread eaten

 

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Tzatziki – dip grec de concombre à l’aneth & au yaourt 

Tzatziki

Ce dip d’origine grecque est un plat incontournable de l’été. Il est idéal en snack pour les jours où il fait chaud, et accompagne les grillades de façon légère et fraîche.

Vous pouvez le déguster avec de la pita toastée ou mes chips de pita pour plus de texture !

Si vous ne trouvez pas de yaourt grec authentique (plus sec et épais), du yaourt “à la grecque” fera l’affaire à condition de le laisser une nuit dans un chinois tapissé d’une mousseline, pour filtrer l’eau.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Tzatziki

  • Servings: 2/4
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Ingrédients

  • 300g de yaourt grec
  • ½ concombre, râpé (laisser de côté le cœur trop plen d’eau)
  • sel & poivre
  • 1 gousse d’ail, râpée
  • Jus d’un demi citron 
  • 1 càs d’aneth
  • 1 càs d’huile d’olive

Méthode

  1. Mettre le concombre dans une passoire, le saler et laisser reposer quelques minutes, puis le presser entre les mains pour le débarasser d’autant d’eau que possible.
  2. Dans un bol, mélanger tous les ingrédients sauf l’huile d’olive.
  3. Transvaser dans le bol de service et arroser d’un filet d’huie d’olive.

Tzatziki and pita bread

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