Mesfouf – Algerian sweet couscous

Mesfouf

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Mesfouf is a sweet couscous dish with raisins that originates from North Africa. It is usually served for breakfast during Ramadan, when you need some hearty food to keep you fasting through the day. It is best served with buttermilk as its sour taste complements the sweetness of the raisins, but milk is the closest alternative. Think of it as an Arabic porridge or cereal bowl. You could also have some mint tea and a citrus & cinnamon salad on the side.

In some variations, you will find cinnamon added to the couscous, or other dried fruits and nuts like prunes or apricots and almonds or walnuts.

This is the traditional way of preparing couscous: steaming it using a couscoussière. It does require this specific type of equipment and some extra time, but it really is the best way of processing. It also reminds me so much of watching my mum preparing it in the kitchen, when I was a child, using her bare hands to work the steaming hot couscous through her fingers – bless her she doesn’t know how to cook couscous just by pouring boiling water over it! Crazy, right? But so true! I love you Maman 🙂

Of course, times have changed and we have become time-poor, so feel free to just follow the cooking process as per your packet. A short-cut to plump up the raisins is to place them in a bowl and pour boiling water over them. Leave to stand for 5 minutes, drain and place on kitchen paper to get rid of any excess moisture.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Mesfouf

  • Servings: 4
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Ingredients

  • 200g fine couscous
  • 2 tbsp neutral vegetable oil
  • 120ml water
  • 1 tsp salt
  • 100g raisins
  • buttermilk to serve
  • sugar to serve
  • almond flakes to garnish

Method

  1. Place 1 litre of water in the bottom part of the couscoussière, bring to the boil and reduce the heat so the water is just simmering.
  2. In then meantime, place the couscous in a bowl and add the oil. Rub it between your hands to make sure all the couscous is coated.
  3. Add 60ml water and the salt, and leave for 15 minutes for the couscous to absorb the water. When drier, work the couscous rubbing it between the palms of your hands making sure to break up any lumps, you want to keep the grains separate.
  4. Place the couscous in the steamer part of the couscoussière, cover with the lid and leave until the steam permeates the couscous and you can actually see it. This will take about 15 minutes.
  5. Remove the couscous and place in a bowl and leave to cool for a couple of minutes.
  6. Repeat steps 3 and 4. The grains are ready when they are soft, nice and fluffy.
  7. Place the cooked couscous in a bowl and separate the grains again. Leave to cool.
  8. Steam the raisins until soft and plump.
  9. Add to the couscous, mix and leave to cool completely before enjoying.

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Mesfouf – couscous sucré algérien

Mesfouf h

Le mesfouf est un plat de couscous sucré aux raisins secs originaire d’Afrique du Nord. Il se mange plutôt comme petit-déjeuner pendant le Ramadan, lorsque le corps a besoin de nourriture pour jeûner toute la journée. Il est généralement consommé arrosé de lait fermenté (babeurre) mais le lait peut bien le remplacer. C’est en quelques sortes un bol de céréales oriental ! Et pour un bon petit-déj, un thé à la menthe et une salade d’agrumes à la cannelle feront un beau plateau !

Dans certaines variations, vous pourrez trouver une variété de fruits secs, notamment des noix ou des pruneaux par exemple.

Je vous explique ici la façon traditionnelle de préparer la semoule – à la vapeur. Il vous faudra pour ca une couscoussière et un peu de temps, mais elle n’en sera que meilleure. Cela me rappelle aussi beaucoup lorsque j’étais enfant et regardais ma mére la manipuler avec grâce avec ses mains nues, malgré la vapeur brûlante qui s’en échappait comme elle s’échappe d’une locomotive. A ce jour, ma mère ne sait pas préparer le couscous en versant de l’eau bouillante dessus. C’est fou hein ? Mais c’est vrai ! Je t’aime, Maman !

Oui, vous me direz les temps ont changé et nous somme devenus pauvres en temps, alors je ne vous en voudrez pas si vous suivez simplement les instructions de l’emballage pour préparer la semoule. Promis ! Et je suis gentille, je partage aussi ma version raccourcie de préparer les raisins secs : tout comme le couscous, il suffit de verser de l’eau bouillante dessus et les laisser se gorger pendant 5 minutes, les égoutter et absorber l’excédent d’eau avec un papier absorbant.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Mesfouf

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Ingrédients

  • 200g de semoule fine
  • 2 càs d’huile végétale neutre
  • 120ml d’eau
  • 1 càc de sel
  • 100g de raisins secs
  • lait fermenté pour servir
  • sucre pour servir
  • amandes effilées pour décorer

Méthode

  1. Mettre 1 litre d’eau dans le bas de la couscoussière, porter à ébullition et baisser le feu pour l’eau soit juste à petit bouillon.
  2. Pendant ce temps, mettre le couscous dans un bol et ajouter l’huile. Le faire rouler entre vos mains pour enrober tous les grains.
  3. Ajouter 60ml d’eau et le sel, et laisser reposer 15 minutes pour le couscous absorbe l’eau. Quand le couscous a séché un peu, le rouler encore entre les mains pour casser les boules qui pourraient se former et donc séparer tous les grains.
  4. Mettre le couscous dans le panier vapeur, recouvrir et laisser cuire jusqu’à ce que la vapeur passe à travers le couscous – soit environ 15 minutes.
  5. Vider le couscous dans un grand bol et laisser refroidir un peu.
  6. Répéter les étapes 3 et 4. Le couscous est prêt quand les grains sont gonflés et moëlleux.
  7. Mettre le couscous dans le bol, séparer les grains et laisser refroidir.
  8. Mettre les raisins secs dans le panier et cuire à la vapeur pour les rendre juteux et mous.
  9. Ajouter au couscous, mélanger et laisser refroidir complètement avant de déguster.

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