NYC-style pancakes

NYC-style pancakes

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My first breakfast in New York City is one I will forever remember. After a long journey and a short night, I had a healthy appetite for a copious brunch made of a caramelised onion omelette and a smoked salmon & cream cheese bagel, followed by a plateful of delicious, fluffy, light, to-die-for American pancakes, slightly tangy (thanks to buttermilk), drenched in Canadian maple syrup, sweet banana, a juicy blueberry sauce and plenty of melting/melted butter…

No wonder I had to learn how to make them when I was back home! I didn’t try many recipes as this one by the one & only Martha Stewart just hit the spot for me straight away and transports me back to that now infamous brunch every single time I make them.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Tips:

  • To feed everybody at the same time, use several frying pans on the stove.
  • If you still have to cook them in batches, place the cooked pancakes in a warm oven to keep them warm until service.
  • If you wish to eat pancakes during the week, simply freeze them separately on a baking tray and when frozen transfer into a freezing bag. Just defrost and heat up in a microwave when you want to have them.
  • For other toppings, you could try chocolate spread, fresh berries, jam, cooked apples & pecans, etc…

NYC-style pancakes

  • Servings: 16 to 20 pancakes
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Ingredients

  • 250g plain flour
  • 2 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • ½ tsp salt
  • 3 tbsp sugar
  • 2 large eggs, lightly beaten
  • 750ml buttermilk
  • 30g unsalted butter, melted

My favourite topping:

  • fresh blueberries (if you want a sauce, just cook them with some sugar for 5 minutes)
  • bananas
  • maple syrup
  • unsalted butter (at room temperature, it will melt as the pancakes are warm)

Method

  1. In a large bowl, whisk the flour, baking powder and soda, sugar & salt. Add the eggs, buttermilk and butter and whisk leaving small lumps – this is the key to fluffy pancakes.
  2. On a medium heat, heat a non-stick pan and laddle two tbps of batter to make one pancake. When the edges start to set and bubbles form on top of the pancakes, flip over and cook for another minute, until golden.
  3. Serve warm with your favourite toppings.

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Les pancakes comme à New-York

NYC-style pancakes

Mon premier p’tit-déj new-yorkais, je m’en souviendrai longtemps ! Après un long voyage et une nuit courte, j’avais l’appétit d’un orgre pour attaquer un brunch copieux composé d’une omelette aux oignons caramelisés et d’un bagel au saumon fumé et au cream cheese, suivi de pancakes américains légèrement acide (grâce au lait fermenté), délicieux, légers, moelleux et à tomber par terre, noyés dans un flot de sirop d’érable canadien et surmontés de bananes sucrées, de myrtilles juteuses et d’une tonne de beurre fondu… Bien évidemment que je devais refaire ça à la maison !

Je n’ai pas essayé mille recettes, j’ai utilisé celle de la légendaire Martha Stewart, qui a tout de suite satisfait mes envies et me transporte outre-Atlantique à chaque fois que je la fais.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Quelques astuces:

  • Pour nourrir tout le monde en même temps, utilisez plusieurs poêles à la fois.
  • Si vous devez malgré tout procéder en plusieurs fois, conservez les pancakes cuits dans un four tiède pour les garder au chaud en attendant de les servir.
  • Si vous voulez avoir des pancakes aussi pendant la semaine, vous pouvez les congeler dans un plat, bien séparément et une fois durs, les transférer dans des sacs de congélation. Pour les déguster il vous suffira de les décongeler et les réchauffer au micro-ondes.

Pancakes comme à New-York

  • Servings: 16 à 20 pancakes
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Ingrédients

  • 250g de farine
  • 2 càc de levure chimique
  • 1 càc de bicarbonate de soude
  • ½ càc de sel
  • 3 càs de sucre
  • 2 gros oeufs, battus
  • 750ml de lait fermenté
  •  30g de beurre fondu

Mon topping préféré

  • myrtilles fraiches ou en sauce (les faire cuire 5 mins avec un peu de sucre)
  • bananes
  • sirop d’érable
  • beurre

Méthode

  1. Dans un grand bol, mélanger la farine, la levure, le bicarbonate, le sel et le sucre. Ajouter les oeufs, le lait fermenté et le beurre et fouetter en laissant quelques petits grumeaux (c’est le secret pour avoir des pancakes moelleux).
  2. Dans un poêle préchauffée sur feu moyen, verser 2 ou 3 càs de pâte pour faire chaque pancake. Laisser cuire jusqu’à ce que les bords soient pris et des bulles se forment à la surface. Retourner alors les pancakes et laisser cuire une minute, jusqu’à obenir une belle couleur blonde dorée.

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