Baba ghanoush

Baba ghanoush

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No Middle-Eastern feast is complete without a good baba ghanoush. This aubergine dip is smokey, tangy, full of flavour and delicious. Make sure you eat it at room temperature, with plenty of toasted Arabic flatbread or pita bread.

The recipe is from The Jewelled Kitchen by Bethany Khedy.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Baba ghanoush

  • Servings: 2
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Ingredients

  • 2 medium aubergines
  • 1 clove of garlic, grated
  • 2 tbsp tahini – sesame paste
  • juice of ½ a lime
  • 1 tbsp olive oil
  • 1 tbsp pomegranate seeds
  • a few parsley leaves
  • salt

Method

  1. Burn the aubergines directly on the gas burner (make sure you line your hob with foil paper to protect it), turning it every 5 minutes until the skin is burnt and black all over.
  2. Leave to cool in a colander, then peel and squeeze most of the juices.
  3. Place in a blender with the garlic, tahini, lemon juice and season with salt, then blend until smooth – this is how I like it.
  4. Place in a serving plate and leave aside until it gets to room temperature.
  5. Make a well in the middle, pour the olive oil and sprinkle with the pomegranate and parsley.

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Baba ghanoush

Baba ghanoush1

Aucun festin moyen-oriental n’est complet sans un bon baba ghanoush. Ce caviar d’abergine fumé, acidulé et plein de saveur est absolument délicieux ! A déguster à température ambiante, avec plein de bon pain arabe ou de la pita toastée.

Cette recette est tirée du livre The Jewelled Kitchen par Bethany Khedy.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Baba ghanoush

  • Servings: 2
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Ingrédients

  • 2 aubergines moyennes
  • 1 gousse d’ail, râpée
  • 2 càs de tahini – pâte de sésame
  • le jus d’½ citron
  • 1 càs d’huile d’olive
  • 1 càs de graines de grenade
  • quelques feuilles de persil

Méthode

  1. Faire brûler les aubergines directement sur le feu de votre gazinière (la couvrir de papier alu pour la protéger), en les tournant toutes les 5 minutes jusqu’à ce que la peau soit bien noire.
  2. Laisser refroidir dans une passoire. Peler et presser la chair pour débarasser les aubergines de leur jus.
  3. Placer dans un blender avec le jus de citron, le tahini, l’ail et le sel. Mixer.
  4. Placer dans un bol de service et laisser descendre à température ambiante.
  5. Faire un puits au milieu, verser l’huile d’olive et parsemer de grenade et de persil.

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5 thoughts on “Baba ghanoush

    1. Merci pour ton p’tit mot Amy ! Moi aussi je suis ultra fan du caviar d’aubergine et des aubergines en général !!
      Et aussi ton site est vraiment magnifique, quelle chance d’avoir une vie new yorkaise – j’y étais en Juin et j’ai hate d’y retrouner ! A+

      Like

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