This is a typical Moroccan dish that would be great on its own or as a side to any fish or meat. It’s full of spices and harissa, and takes humble carrots to the next level.
The secret is to leave to marinate as long as you can and always to serve it at room temperature.
I say Miam Miam & Yum to that! Do you?
Moroccan carrot salad
Ingredients
- 400g carrots, peeled (of your choice really but i love these young colored ones)
- 1 lemon juice + zest
- 1 clementine juice + zest
- 2 tbsp olive oil
- 1 tsp toasted cumin seeds
- 2 tsp harissa paste
- ½ a garlic clove, grated
- fresh mint & coriander leaves to garnish
- sea salt flakes
Method
- Place the carrots in a pan and cover with water. Bring to the boil, add some salt and cook for 10 minutes or until just tender.
- In the meantime, prepare the dressing by mixing all the ingredients together in a large, shallow bowl.
- Drain the carrots and add to the bowl. Mix very gently to coat and leave to marinate at room temperature for a few hours, or in the fridge overnight.
- Bring back to room temperature if refrigerating and dress on a serving plate, garnish with the fresh herbs and enjoy!
Salade de carottes à la marocaine
Cette salade est typique de la cuisine marocaine. Pleine de saveurs épicées et acidulées, elle sera le parfait acompagnement de vos poissons ou viandes.
Le secret est de bien laisser mariner les carottes aussi longtemps que possible et de servir la salade à température ambiante.
Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?
Salade de carottes à la marocaine
Ingrédients
- 400g de carottes, pelées (de votre choix, j’aime ces jeunes carottes colorées)
- jus et zeste d’un citron
- just et zest d’une clémentine
- 2 càs d’huile d’olive
- 1 càc de graines de cumin toastées
- 2 càc d’harissa
- ½ gousse d’ail, râpée
- quelques feuilles de menthe et de coriandre fraiches
- sel
Méthode
- Mettre les carottes dans une casserole et couvrir d’eau. Porter à ébullition, saler et cuire 10 minutes ou jusqu’à ce que les carottes soient tendres.
- Pendant ce temps, faire la marinade avec les ingdrédients restant, dans un grand plat.
- Egoutter les carottes et les mettre dans le plat. Mélanger pour enrober et laisser mariner quelques heures à température ambiante ou toute la nuit dans le frigo.
- Ramener à température ambiante si la salade a été réfrigérée et dresser, puis garnir d’herbes fraiches.
oooh 😍 my usual for carrots is raw with hummus or steamed with some garlic, but this sounds so much more interesting to me than those! and it sounds so fragrant, especially with the citrus and cumin (:
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You’ve said it better than I could ever do, Heather! Welcome to my culinary world and thanks for leaving a note. I hope you’ll visit again!
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