Sweet potato rosti, avocado & poached egg

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This is a delicious dish for brunch that is full of sweet, savoury and spicy flavours. The rosti is a welcome change from carbs and bread. Very easy to make, it will look very impressive and liven up your brunches, believe me!

Some advice:

  • I would recommend watching this tutorial by Healthy Nibbles & Bits if you’ve never made an avodao rose before.
  • I use a 10cm frying pan to make the rosti and compact it with the back of a spoon so it stays together.
  • Two alterntives to the mini frying pan are:
    • food circles
    • add 1 egg in the grated sweet potato mixture to combine

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Sweet potato rosti, avocado rose & poached egg

  • Servings: 2
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Ingredients

  • 2 sweet potatoes, grated
  • 3 tbsp olive oil
  • a dozen cherry tomatoes on the vine
  • 1 avocado
  • 2 eggs
  • ¼ tsp garlic granules
  • 2 pinches dried chilli flakes
  • salt & pepper

Method

  1. Place the tomatoes in an oven-proof dish. Drizzle with 1 tbsp olive oil and roast in a preheated oven at 180°C for 15 minutes.
  2. In a bowl, mix the grated sweet potaoes with salt, pepper and garlic. Press to remove any excess moisture and form 2 patties. Heat a pan, add the oil and cook the rostis on each side until nice and golden.
  3. In the meantime, halve the avocado and slice very thinly. Then spread the slices slighlty and roll to form a rose.
  4. Bring some water to the boil then poach the eggs for 2 minutes. Drain and reserve.
  5. Place the rosti in a plate. Top with the avocado rose. Place the egg in the centre. Top with tomatoes and finish with some chilli flakes and sea salt flakes.

Top


Rosti de patate douce, avocat et oeuf poché

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Ce plat sera la star du brunch dès que vous le poserez sur la table. Plein de saveurs sucrés, salées et relevées, ce petit bijou égayera vos weekends autant que les miens, j’en suis sure !

Quelques conseils:

  • Je recommande vivement ce tutoriel de Healthy Nibbles & Bits si vous n’avez jamais fait de roses en avocat.
  • J’ai utlisé une toute petite poêle de 10cm de diamètre pour faire mon rosti, et j’ai bien tassé avec le dos d’une cuillère pour le compacter et faire en sorte qu’il se tienne.
  • Deux alternative à la mini poêle:
    • un cercle comme ceux utilisés pour le dressage des plats
    • mettre un oeuf dans la préparation de patate râpée

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Rosti de patate douce, rose d'avocat & oeuf poché

  • Servings: 2
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Ingrédients

  • 2 patates douces, râpées
  • 2 oeufs
  • 1 avocat
  • une douzaine de tomates cerise en grappe
  • 3 càs d’huile d’olive
  • sel & poivre
  • ¼ de càc d’ail en poudre
  • 2 pincées de flocons de piment séché

Méthode

  1. Mettre les tomates dans un plat allant au four. Arroser d’une càs d’huile d’olive et enfourner dans un four préchauffé à 180° pendant 15 minutes.
  2. Mettre les patates râpées dans un bol. Ajouter le sel & poivre et l’ail. Presser entre les mains pour retirer l’excès d’eau. Former deux palets. Faire chauffer l’huile dans une poêle et faire dorer et cuire les rostis des deux côtés.
  3. Couper l’avocat et deux, le trancher très finement. Etaler les lamelles obtenues et les rouler pour en faire une rose.
  4. Faire chauffer une casserole d’eau et y faire pocher les oeufs 2 minutes. Egoutter et réserver.
  5. Dans un plat, déposer le rosti, la rose d’avocat, l’oeuf poché puis les tomates rôties. Finir avec une pincée de piment et de sel.

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5 thoughts on “Sweet potato rosti, avocado & poached egg

  1. Hi ! I just found your recipe and I absolutely want to try it for our XMas brunch next week !!
    Just a question for the sweet potato rosti, you only grate the sweet potato + add oil and spices and then cook it directly ?
    No need to add egg or flour ?
    Thank you so much 🙂
    Best regards from Paris, Fr !

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    1. Hi there, I would totally advise you to trial the rösti before your Xmas brunch, I never ever go with a new recipe when hosting to avoid any mishaps. I don’t add any flour or eggs to my rösti, but you need to make sure to squeeze out all the moisture out of the sweet potato – through a tea towel, that there isn’t too much of it in your pan, that the heat isn’t too high and that you keep pressing down with the back of a spoon so it holds its shape. The oil is for the pan, as it will crisp it up. If this doesn’t work for you then you can add flour (which will absorb the moisture) or an egg (which will bind the mixture together). I hope this helps! Happy cooking!

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