Mexican-style sweetcorn soup

Sweetcorn soup

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Soup season has officially started! And because I still desperately want sunshine in my life, I think sweetcorn soup is actually a great trade off!

I created this recipe a few years ago as I needed a Mexican starter for a dinner party. It is incredibly flavourful, sweet, sour and spicy, warm and fresh, creamy and crunchy… All at the same time! Believe me, once you’ve tasted it, it will become your go-to soup recipe for a while!

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Mexican-style sweetcorn soup

  • Servings: 4
  • Time: 55 mins
  • Print

Ingredients

  • 3 large sweetcorn on the cob
  • 1 onion, chopped
  • 2 garlic cloves, chopped
  • 1 fennel bulb, chopped
  • 1 bunch of coriander, chopped
  • juice of 1 lime
  • 2+1 tbsp olive oil
  • salt & pepper
  • 2 tsp cumin
  • 2 tsp coriander
  • 1 tsp chilli powder
  • 1 litre vegetable stock
  • Sour cream to serve (or yogurt)
  • 2 tortilla wraps to serve

Method

  1. Start by roasting the sweetcorn for 25 minutes in a 180°C oven. Leave to cool the slice the kernels off the cobs. reserve some for topping.
  2. At the same time, slice the tortilla wraps into strips, coat in 1 tbsp olive oil and season with salt, then toast in the oven for 10 minutes, until golden and crispy.
  3. In a pot, heat 2 tbsp of olive oil and add all the vegetables, salt and spices. Sauté for 5 minutes then add the vegetable stock. Bring to the boil, reduce the heat, cover and simmer for 25 minutes.
  4. Add the coriander and the lime juice, and blend the soup.
  5. Serve in bowls and garnish with sour cream, the reserved corn kernels, more coriander and the tortilla crisps.

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Soupe de maïs à la mexicaine

Sweetcorn soup

La saison des soupes a officiellement commencé ! Mais parceque je continue de vouloir désepérément avoir du soleil, je pense que la soupe de maïs est le compromis parfait !

J’ai créé cette recette il y a quelques années, quand j’avais besoin d’une entrée mexicaine pour un de mes menus. Elle est incroyablement parfumée, douce, acidulée et épicée, chaude mais fraîche, crémeuse et croustillante… Tout ça à la fois ! Je suis sure qu’elle vous séduira dès la première cuillérée !

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Soupe de maïs à la mexicaine

  • Servings: 4
  • Time: 55 mins
  • Print

Ingrédients

  • 3 épis de maïs, grains coupés
  • 1 oignon, émincé
  • 2 gousses d’ail, émincées
  • 1 fenouil, coupé en dés
  • 1 bouquet de coriandre, haché
  • le jus d’un citron vert
  • sel & poivre
  • 2 càc de cumin
  • 2 càc de coriandre
  • 2+1 càs d’huile d’olive
  • 1 càc de piment moulu
  • 1 litre de bouillon de légumes
  • Sour cream pour servir (ou yaourt grec)
  • 2 tortillas pour servir

Méthode

  1. Commencer par faire rôtir les épis de maïs dans un four à 180°C pendant 25 minutes. Laisser refroidir et couper les grains. Réserver une poignée pour garnir.
  2. Pendant ce temps, couper les tortillas en lamelles, les arroser d’une càs d’huile d’olive et saler. Enfourner une dizaine de minutes pour les faire dorer et croustiller.
  3. Dans une petite cocotte, faire chauffer l’huile et ajouter les légumes, le sel et les épices. Faire sauter 5 minutes puis ajouter le bouillon de légumes. Porter à ébullition, réduire le feu, couvrir et laisser mijoter une vingtaine de minutes.
  4. Ajouter la coriandre et le jus de citron vert et mixer la soupe.
  5. Servir dans des bol et garnir de coriandre, de chips de tortilla, de grains de maïs et de sour cream.

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