Magnolia Bakery’s lemon & vanilla mini Bundt cakes

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I have found this recipe in Magnolia Bakery’s recipe book and I love it to bits. Vanilla & Lemon are a match made in heaven (see my macarons or lemonade if you want more recipes with the duo), and I just enjoy adding bubbly water to the batter, which makes for a fluffy and light cake that just melts in your mouth.

I have slightly adapted the original recipe:

  • I have reduced the amount of sugar
  • I have added the juice of the grated lemon
  • I have reduced the baking time (as the original recipe is for one large Bundt cake)

If you like NYC’s Magnolia Bakery, I suggest you try their cheesecake too.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Lemon & Vanilla mini Bundt cakes

  • Servings: 9
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Ingredients

  • 2 large eggs
  • 130g flour, sifted
  • 200g sugar
  • 3/4 tbsp vanilla bean paste
  • juice and zest of one lemon
  • 80ml sparkling water
  • 135g butter, at room temperature

Method

  1. In the bowl of a stand mixer, cream the butter and sugar until nice and fluffy.
  2. Add the eggs, one by one, mixing well after each addition, and scraping down the sides of the bowl.
  3. Add the lemon and vanilla and mix.
  4. Add the flour and water in thirds, alternatively.
  5. Fill in the greased and floured mini Bundt cake moulds to 3/4 and bake in a preheated oven for 25 minutes.
  6. Leave to cool in the tin for 15 minutes and place the cakes on a wire rack to cool completely.
  7. Dust with icing sugar before serving, with a dollop of whipped cream and some blueberries if you’d like.

Top


Mini Bundt cakes au citron et à la vanille de Magnolia Bakery

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J’ai trouvé cette recette dans le livre de Magnolia Bakery, célèbre pâtisserie new-yorkaise que j’ai eu le plaisir de visiter l’an dernier. Le citron et la vanille sont un duo gagnant (voir ma recette de macarons ou celle de ma limonade), et je trouve formidable l’addition d’eau pétillante qui apporte une légèreté incroyable aux petits gâteaux ultra fondants.

J’ai un peu adapté la recette originale:

  • j’ai réduit la quantité de sucre
  • j’ai ajouté le jus du citron
  • j’ai réduit le temps de cuisson (la recette originale est faite pour un gros Bundt cake)

Si vous aimez Magnolia Bakery, n’hésitez pas à tester leur cheesecake !

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Mini Bundt cakes citron & vanille

  • Servings: 6
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Ingrédients

  • 2 gros oeufs
  • 230g de farine, tamisée
  • 200g de sucre
  • 3/4 càs de vanille
  • jus et zeste d’un citron jaune
  • 80ml d’eau pétillante
  • 135g de beurre mou

Méthode

  1. Mettre le beurre et le sucre dnas e bol d’un robot pâtissier et battre jusqu’à ce que le mélange devienne crémeux et pâle.
  2. Ajouter les oeufs un par un, en mélangeant bien après chaque addition.
  3. Ajouter le citron et la vanille et mélanger.
  4. Ajouter la farine et l’eau par tiers et par alternance.
  5. Beurrer et fariner des mini moules à Bundt cakes et les remplir aux 3/4.
  6. Enfourner dans un four préchauffé à 180°C pendant 25 minutes.
  7. Laisser refroidir puis démouler.
  8. Saupoudrer de sucre glace et accompagner de chantilly et de myrtilles si désiré.

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