Focaccia – Italian bread with slow roasted tomatoes

Focaccia bread with slow-roasted tomatoes 2

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There is nothing more comforting than the smell of fresh bread being baked. The whole kitchen (and beyond) gets beautifully scented and my tummy starts getting really excited!

Focaccia bread is a staple in Italian cuisine and comes with an array of toppings. I chose my homemade slow-roasted cherry tomatoes and sea salt flakes, but you could as well use thyme, olives, fresh cherry tomatoes, roasted red peppers or just sea salt flakes.

Whatever the topping, I think it is an absolute necessity to dip the focaccia in an olive oil & balsamic vinegar dip, as this will just make it the best thing on earth! Believe me, you’ll feel like you’ve just brought Italy home!

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Focaccia

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Ingredients for the focaccia

  • 400g flour, sifted
  • 6g instant yeast
  • 1 tsp salt
  • 1.5 tbp sugar
  • 80ml olive oil
  • 240ml warm water

Ingredients for the topping

  • 32 slow-roasted cherry tomatoes halves
  • 4 pinches sea salt flakes
  • 4 tbsp olive oil

Ingredients for the dip

  • 30ml balsamic vinegar
  • 20ml olive oil

Method

  1. In the bowl of a stand mixer, put the flour, sugar, salt and yeast.
  2. Make a well in the centre and pour the water. Work the dough with a spatula until it just comes together.
  3. Add the olive oil and work it into the dough with the spatula.
  4. Knead with the hook attachment for 5 minutes on medium speed. The dough will still be sticky and wet.
  5. Tip the dough out. Oil the bowl lightly and place the dough back into the bowl. Cover with cling film and leave to rise in a warm place for 2 hours, until doubled in size.
  6. Carefully divide the dough into 4 and place into 4 individual 10cm Ø terra cotta dishes (I use the “tapas” ones, you can use the ones that come with baking camembert or just use a 25x25cm oven dish). Cover with a clean kitchen cloth and leave to rise for another hour.
  7. Preheat the oven at 200ºC.
  8. Arrange the cherry tomatoes over the focaccia, drizzle one tbsp olive oil over each one and sprinkle with a pinch of sea salt.
  9. Bake for 10 minutes, then turn the oven down to 180ºC and continue baking for another 15 minutes.
  10. Leave to cool and devour enjoy!

Focaccia bread with slow-roasted tomatoes 3

Top


Focaccia – pain italien aux tomates cerises confites

Focaccia bread with slow-roasted tomatoes 1

Il n’y a rien de plus réconfortant que l’odeur de pain frais en train de cuire au four. Le parfum embaume tout la cuisine et mon ventre est en fête !

La focaccia est un des pains les plus connus de la cuisine italienne et ses toppings peuvent facilement être changés en fonction de ce que vous avez sous la main. J’ai choisi mes tomates cerises confites maison et de la fleur de sel, mais vous pouvez aussi bien utiliser des olives, des poivrons grillés, du thym ou simplement de la fleur de sel.

Quel que soit le topping, pour moi, il est indipensable de faire trempette dans un mélange d’huile d’olive et de vinaigre balsamique. Comme si on était en vacances en Italie !

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Focaccia

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Ingrédients pour la focaccia

  • 400g de farine tamisée
  • 6g de levure de boulanger
  • 1 càc de sel
  • 1.5 càs de sucre
  • 80ml d’huile d’olive
  • 240ml d’eau tiède

Ingrédients pour les toppings

  • 32 demi tomates cerises confites
  • 4 pincées de fleur de sel
  • 4 càs d’huile d’olive

Ingrédients pour le dip

  • 30ml de vinaigre balsamique
  • 20ml d’huile d’olive

Méthode

  1. Dans le bol d’un robot pâtissier, mettre la farine, le sucre, le sel et la levure.
  2. Faire un puits au centre et verser l’eau. Travailler la pâte à la spatule pour en faire une boule.
  3. Ajouter l’huile d’olive et l’incorporer en travaillant la pâte à la spatule encore une fois.
  4. Pétrir avec le crochet du robot pendant 5 minutes à vitesse moyenne. La pâte  sera encore mouillée et collante.
  5. Retirer la pâte du bol, huiler le bol et remettre la pâte. Couvrir le bol avec un film alimentaire et laisser reposer 2 heures. La pâte doublera de volume.
  6. Diviser délicatement la pâte en 4 et la placer dans 4 plats de 10cm de diamètre (j’utilise mes plats à tapas, les plats vendus avec les camemberts à cuire font aussi bien l’affaire, ou des ramequins ou encore un grand plat de 25cm de côté). Couvrir d’un torchon propre et laisser lever encore 1 heure.
  7. Préchauffer le four à 200ºC.
  8. Placer les tomates cerises sur les focaccias en les pressant un peu dans la pâte. Arroser chaque focaccia d’une càs d’huile d’olive et ajouter une belle pincée de fleur de sel.
  9. Enfourner 10 minutes, baisser la température à 180°C et cuire encore 15 minutes.
  10. Laisser refroidir un peu, démouler et dévorer savourer !

Focaccia bread with slow-roasted tomatoes 4

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