Cherry, chocolate & pistachio marbled clafoutis

Cherry, chocolate & pistachio clafoutis 3

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June is the month when I crave clafoutis, this French delicacy I already talked about in my cherry & almond version. In this one, chocolate, pistachio and cherries come together brilliantly and make a decadent and gluten-free dessert.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Cherry, chocolate & pistachio clafoutis

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Ingredients

  • 1 medium egg
  • 30g ground pistachio + some kept whole to garnish
  • 50g dark chocolate, melted
  • 100ml double cream
  • 20g cornflour, sifted
  • 1 tsp vanilla
  • 14 cherries
  • 1 tsp icing sugar

Method

  1. In a medium bowl, beat the egg, sugar and vanilla.
  2. Mixing after each addition, add the ground almonds, the corn flour and the double cream.
  3. In a bowl, melt the chocolate in the microwave. Pour half of the mixture onto the chocolate and mix.
  4. Alternatively pour the mixtures into 2 large ramekins to create a marbled effect and bake in a preheated oven at 180°C for 7 minutes or until a skin forms on top of the clafoutis.
  5. Push the cherries in the clafoutis and return to the oven for about 15 minutes.
  6. Enjoy warm or at room temperature, dusted with some icing sugar.

Cherry, chocolate & pistachio clafoutis 2

Top


Clafoutis marbré aux cerises, chocolat & pistache 

Cherry, chocolate & pistachio clafoutis 1

Le mois de juin est toujours synonyme de clafoutis chez moi. Je vous avez déjà parlé de mon clafoutis cerises et amandes, cette fois c’est le chocolat, la pistache et la cerise qui s’associent dans cette douceur délicieuse et sansa gluten !

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

clafoutis cerises, chocolat & pistache

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Ingrédients

  • 1 oeuf calibre moyen
  • 30g de pistaches moulues + quelques unes pour décorer
  • 50g de chocolat noir
  • 100ml de crème entière liquide
  • 20g de fécule de maïs, tamisée
  • 1 càc de vanille
  • 14 cerises
  • 1 càc de sucre glace

Méthode

  1. Dans un bol moyen, battre l’œuf, le sucre et la vanille.
  2. En prenant soin de mélanger après chaque addition, ajouter les pistaches moulues,la fécule de maïs et la crème.
  3. Dans un bol, faire fondre le chocolat au micro-ondes. Ajouter la moitié de l’appareil dessus et mélanger.
  4. En alternant appareil pistache/appareil chocolat pour créer un effet marbré, remplir deux ramequins et mettre au four préchauffé à 180°C pendant 7 minutes ou jusqu’à apparition d’une légère croûte sur le dessus du clafoutis.
  5. Enfoncer les cerises dans le clafoutis puis retourner au four pendant 15 minutes environ.
  6. Déguster tiède ou à température ambiante, saupoudré de sucre glace.

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