Slow roasted cherry tomatoes

Slow roasted tomatoes
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Tomatoes are in season – they are grown in British soil and don’t travel all the way from Southern Europe. They are sweet and juicy, and to intensify their flavour and make my tomatoes even more special, I slow roast them. They become tender and even sweeter, and are delicious in salads, part of an antipasti platter, in pasta or the way I prefer them: on their own!

All you need for the transformation to take place is patience – 3 hours in a barely hot oven and magic happens. The recipe is for 400g of tomatoes, but you will be likely to double or trebble that if you stock up on tomatoes when they are cheaper or if your garden yields a lot of them (like my mum in Southern France, whose garden is full of tomatoes of all sorts. How I wish I could be there!!).

Keep them for a couple of weeks in the fridge in a sterilised jar or freeze them for the colder months. Simply make sure you bring them back to room temperature before enjoying.

Try it and you’ll see for yourself: you’ll never go back to the leathery store-bought ones 😉

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Slow roasted cherry tomatoes

  • Servings: 1 jar
  • Difficulty: very easy
  • Print

Ingredients

  • 400g cherry tomatoes
  • 3 tbsp olive oil, plus some for the jar
  • 1 garlic clove, sliced
  • salt

Method

  1. Slice the tomatoes horizontally and spread them on a baking sheet.
  2. Add the oil, garlic and salt and mix to evenly coat the tomatoes.
  3. Bake in a 100°C oven for 3 hours.
  4. Put in a sterilised jar, add some olive oil and keep in the fridge.

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Tomates cerise confites

Slow roasted tomatoes

Les tomates sont enfin de saison – elles sont cultivées sur le sol britannique et n’ont pas à faire tout le chemin depuis le sud de l’Europe. Elles sont sucrées et juteuses, et pour mettre leur saveur davantage en valeur, je les fais confire. Elles deviennent tendres et encore plus sucrées, et sont un régal dans une salade, en antipasti, dans des pâtes, ou tout simplement comme je les préfère : toutes seules.

Tout ce dont vous devez vous munir pour que la tranformation ait lieu est un peu de patience – 3 heures dans un four à peine chaud et la magie opère. Je vous donne ma recette pour 400g de tomates, mais vous voudrez certainement la doubler ou tripler si vous trouvez des tomates bon marché ou si vous avez de la chance d’en faire pousser dans votre jardin (comme ma mère dans le Sud de la France, dont le potager est rempli de tomates de toutes sortes. J’aimerais tant pouvoir y être !!).

Vous pouvez les conserver dans un pot à confiture stérilisé pendant une quinzaine de jours, ou les congeler pour l’hiver ; assurez vous simplement de les déguster à température ambiante pour apprécier toute leur saveur.

Essayez et vous verrez par vous-même, vous n’achèterez plus les tomates du commerce séchées comme des semelles 😉

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Tomates cerise confites

  • Servings: 6
  • Difficulty: très facile
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Ingrédients

  • 400g de tomates cerise
  • 3 càs d’huile d’olive, plus un fillet pour les conserver
  • 1 gousse d’ail, en rondelles
  • sel

Méthode

  1. Couper les tomates en deux horizontalement et les répartir dans un plat qui passe au four.
  2. Ajouter l’huile, l’ail et le sel, et mélanger pour bien enrober les tomates.
  3. Enfourer à 100°C pendant 3 heures.
  4. Mettre dans un pot steriliser, couvrir d’un fillet d’huile d’olive et conserver au réfrigérateur.

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