Chicken tagine with preserved lemons & olives

Chicken, preserved lemon & olive tagine

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This tagine is another well known Moroccan classic. Preserved lemons are so fragrant they infuse the whole dish with their sweet flavour and the Ras el Hanout spice mix gives it depth and character. If you cannot find ready-made Ras el Hanout mix, you can make your own or use ground ginger, cinnamon, coriander, turmeric, paprika instead.

What I love about tagines is that they only take a few minutes to prepare and just a pinch of patience while they simmer over a very low heat – while I can actually do something else!

Like many North African/Middle-Eastern dishes, you will need some nice bread to go with the tagine, and I like to accompany it with a selection of vegetarian salads.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Chicken tagine with preserved lemons & olives

  • Servings: 4
  • Difficulty: easy
  • Print

Ingredients

  • 1 medium chicken, into 8 pieces
  • 1 large onion (abt 150g), finely chopped
  • 5 garlic cloves, finely chopped
  • 1 handful olives, stoned
  • 1 small piece fresh ginger, grated
  • 2 tbsp Ras el Hanout spice mix
  • 4 tbsp olive oil
  • 4 small preserved lemons (see my home-made preserved lemons recipe)
  • juice of 1 fresh lemon
  • salt & pepper
  • chilli to taste
  • small bunch of parsley and/or coriander, chopped

Method

  1. In a large bowl, make a marinage by mixing the olive oil, ginger, Ras el Hanout, onion, garlic and chilli.
  2. Season the chicken with salt & pepper and add to the bowl. Put the chicken into the marinade and make sure all the pieces are coated.
  3. Transfer into a tagine dish and place over the lowest heat, using a heat diffuser if your tagine is a terracotta one. (You could also use a casserole-type dish or a good non-stick pot with a fitted lid if you don’t have a tagine, but in this case, add about 200ml water or stock).
  4. Add 3 quartered preserved lemons and the olives, cover and leave to cook for about 1h/1h30, turning the chicken pieces half-way through.
  5. I sometimes skin and debone my chicken at this stage and put it back in the sauce, especially when I make it as a dinner-party dish as it is much easier to eat, but this is totally optional.
  6. To finish, pour the juice of the fresh lemon, add the chopped herbs and the remaining preserved lemon – rind only, cut into thin slices.

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Tagine de poulet aux citrons confits & olives

Chicken, preserved lemon & olive tagine

Ce tagine est un autre classique très connu de la cuisine Marocaine. Les citrons confits sont si parfumés qu’il infusent tout le plat de leur douceur sucrée et les épices Ras el Hanout donnent au tagine de la profondeur et du caractère. Si vous avez du mal à mettre la main sur du Ras el Hanout tout fait, vous pouvez faire le vôtre, ou utiliser du gingembre moulu, de la cannelle, de la coriandre du curcuma et du paprika.

Ce que j’aime dans les tagines, c’est qu’ils ne nécessitent que quelques minutes de préparation et un soupçon de patience pendant qu’ils mijotent tranquillement sur un feu très doux – et que je peux de ce fait faire tout autre chose !

Comme pour beaucoup de plat maghrébins ou du Moyen-Orient, vous aurez besoin de bon pain pour déguster ce tagine. J’aime l’accompagner de bonnes petites salades végétariennes.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Tagine de poulet aux citrons confits & olives

  • Servings: 4
  • Difficulty: facile
  • Print

Ingrédients

  • 1 poulet moyen, coupé en 8 morceaux
  • 1 gros oignon (environ 150g), émincé
  • 5 gousses d’ail, émincées
  • 1 poignée d’olives, dénotyautées
  • 1 petit morceau de gingembre frais, râpé
  • 2 càs de Ras el Hanout
  • 4 càs d’huile d’olive
  • 4 petits citrons confits (voir ma recette de citrons confits maison)
  • jus d’1 citron
  • sel & poivre
  • piment (selon votre goût)
  • 1 petit bouquet de persil et/ou coriandre, émincé

Méthode

  1. Dans un grand bol, faire une marinade en mélangeant l’huile d’olive, le Ras el Hanout, le gingembre, l’oignon, l’ail et le piment.
  2. Assaisonner le poulet de sel & poivre, et mettre dans le bol. Mélanger pour bien enrober tous les morceaux de poulet.
  3. Transférer dans un tagine et placer sur un feu très doux, en utilisant un diffuseur de chaleur si votre tagine est en terre cuite. (Si vous n’avez pas de tagine, vous pouvez utiliser un cocotte en fonte ou une cocotte anti-adhésive avec un bon couvercle – veillez à ajouter 200ml d’eau ou de bouillon environ pour ces alternatives).
  4. Ajouter 3 citrons confits, coupés en quartiers et les olives, couvrir et laisser cuire pendant 1h/1h30 en retournant le poulet à mi-cuisson.
  5. Parfois, je retire la peau et les os du poulet une fois cuits et le replace dans la sauce, surtout quand je reçois des invités, comme c’est plus élégant et facile à manger.
  6. Pour finir, verser le jus de citron, ajouter les herbes et la peau du citron confit restant, coupée en lamelle.

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