Galette des rois is a traditional puff pastry pie filled with an almond mixture called frangipane. It is usually served at Epiphany although it can be easily found throughout January.
This kids friendly version is a miniature pie on a stick, so cute and playful, perfect for little hands to grab and for little mouths to nibble on. They are filled with a hazelnut and chocolate frangipane, because let’s be honest, who doesn’t like this combo?
If you like this, you might like my fruity version stuffed with pears.
I say Miam Miam & Yum to that! Do you?
Chocolate & hazelnut galette pop
Ingredients
- 2 sheets puff pastry, chilled
- 1 egg at room temperature, lightly beaten
- 80g ground hzelnuts
- 25g melted chocolate, cooled
- 75g sugar
- 75g butter at room temperature
- 1 egg yolk, mixed with one spoonful of water
- 12 pop sticks
Method
- Make the frangipane. In the bowl of a stand mixer, beat the butter and sugar until pale and fluffy. Add the beaten egg and mix. Fold in the hazelnuts and the cooled meted chocolate. Place in a bowl, cover in cling film and chill for 20 minutes.
- Lay the sheets of puff pastry on your work surface and cut 24 4cm discs (and 12 little stars to decorate).
- Place 12 circles of pastry onto a lined baking and add one pop stick from the centre down. Spoon 1 tsp the frangipane in the centre of each circle. Brush the pastry around the filling with the egg yolk.
- Cover each disc of pastry with another circle of pastry and press around the filling to stick the pastry together.
- With the blunt side of a knife, score the pastry all around the edges. Brush with the egg yolk. Stick one star on top of each pop and brush the star with egg yolk.
- Chill for one hour – the butter in the puff pastry needs to be very cold before baking so the pastry puffs up.
- Bake in a preheated oven at 180°C for 35 mins or until nice and golden. Enjoy warm or at room temperature. The galette pops can also be re-heated 5 minutes in the oven.
Galette des rois en sucettes choco-noisette
Quand les petits veulent tirer les rois, une galette traditionnelle ne fait pas forcément l’affaire. Alors, ces sucettes sont parfaites ! Elles sont rigolotes, faciles à façonner et petits & grands peuvent mettre la main à la pâte.
J’ai choisi une frangipane choco-noisette, une parfum que nos petites têtes blondes (oui, je suis brune et ma mini-moi est blonde !) adorent.
Un plaisir de lui faire faire le modèle mains, elle a beaucoup ri ! Merci ma Nayla 🙂
Tentez également ma version tout poire!
Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?
Galette des rois en sucettes choco-noisette
Ingrédients
- 2 pâtes feuilletées
- 1 œuf à température ambiante
- 80g de noisettes moulues
- 75g de beurre très mou
- 25g de chocolat fondu et refroidi
- 75g de sucre
- 1 jaune d’œuf, battu avec un peu d’eau
- 12 batons sucette
Méthode
- Préparer la frangipane. Dans le bol d’un robot pâtissier, battre le beurre et le sucre jusqu’à ce que le mélange devienne pâle. Ajouter l’œuf battu petit à petit en continuant de mixer entre les ajouts. Ajouter les noisettes et le chocolat. Transférer dans un bol et réfrigérer une vingtaine de minutes.
- Dérouler les pâtes feuilletées sur votre plan de travail et découper 24 disques de 4cm de diamètre et 12 étoiles pour la déco avec des emporte-pièces.
- Placer 12 cercles sur une plaque chemisée de papier de cuisson. Ajouter un baton sucette sur chaque cerle. Déposer 1 cac de frangipane sur chaque cercle de pâte. Badigeonner la pâte autour de la farce de jaune d’œuf.
- Recouvrir d’un autre cercle de pâte et presser avec les doigts pour souder les deux morceaux de pâte.
- Avec l’envers de la lame d’un couteau, marquer tout le tour de la pâte. Badigeonner de jaune d’œuf toute la surface. Coller une étoile sur chaque sucette et badigeonner d’oeuf.
- Réfrigérer pendant une bonne heure. Le beurre de la pâte doit être très froid pour que le feuilletage soit réussi.
- Enfourner dans un four préchauffé à 180°C pour 35 minutes pour qu’elles soient bien dorées.
Déguster tiède ou à température ambiante. Les sucettes peuvent aussi être réchauffées 5 minutes au four avant d’être dégustées.