Hazelnut & chocolate galette pop

Galette pop choco noisette 9

Français

Galette des rois is a traditional puff pastry pie filled with an almond mixture called frangipane. It is usually served at Epiphany although it can be easily found throughout January.

This kids friendly version is a miniature pie on a stick, so cute and playful, perfect for little hands to grab and for little mouths to nibble on. They are filled with a hazelnut and chocolate frangipane, because let’s be honest, who doesn’t like this combo?

Galette pop choco noisette 4

If you like this, you might like my fruity version stuffed with pears.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Galette pop choco noisette

Chocolate & hazelnut galette pop

  • Servings: 12
  • Print

Ingredients

  • 2 sheets puff pastry, chilled
  • 1 egg at room temperature, lightly beaten
  • 80g ground hzelnuts
  • 25g melted chocolate, cooled
  • 75g sugar
  • 75g butter at room temperature
  • 1 egg yolk, mixed with one spoonful of water
  • 12 pop sticks

Method

  1. Make the frangipane. In the bowl of a stand mixer, beat the butter and sugar until pale and fluffy. Add the beaten egg and mix. Fold in the hazelnuts and the cooled meted chocolate. Place in a bowl, cover in cling film and chill for 20 minutes.
  2. Lay the sheets of puff pastry on your work surface and cut 24 4cm discs (and 12 little stars to decorate).
  3. Place 12 circles of pastry onto a lined baking and add one pop stick from the centre down. Spoon 1 tsp the frangipane in the centre of each circle. Brush the pastry around the filling with the egg yolk.
  4. Cover each disc of pastry with another circle of pastry and press around the filling to stick the pastry together.
  5. With the blunt side of a knife, score the pastry all around the edges. Brush with the egg yolk. Stick one star on top of each pop and brush the star with egg yolk.
  6. Chill for one hour – the butter in the puff pastry needs to be very cold before baking so the pastry puffs up.
  7. Bake in a preheated oven at 180°C for 35 mins or until nice and golden. Enjoy warm or at room temperature. The galette pops can also be re-heated 5 minutes in the oven.

Top

Galette pop choco noisette 7


Galette des rois en sucettes choco-noisette

Galette pop choco noisette 5

Quand les petits veulent tirer les rois, une galette traditionnelle ne fait pas forcément l’affaire. Alors, ces sucettes sont parfaites ! Elles sont rigolotes, faciles à façonner et petits & grands peuvent mettre la main à la pâte.

J’ai choisi une frangipane choco-noisette, une parfum que nos petites têtes blondes (oui, je suis brune et ma mini-moi est blonde !) adorent.

Un plaisir de lui faire faire le modèle mains, elle a beaucoup ri ! Merci ma Nayla 🙂

Galette pop choco noisette 6

Tentez également ma version tout poire!

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Galette pop choco noisette 8

Galette des rois en sucettes choco-noisette

  • Servings: 12
  • Print

Ingrédients

  • 2 pâtes feuilletées
  • 1 œuf à température ambiante
  • 80g de noisettes moulues
  • 75g de beurre très mou
  • 25g de chocolat fondu et refroidi
  • 75g de sucre
  • 1 jaune d’œuf, battu avec un peu d’eau
  • 12 batons sucette

Méthode

  1. Préparer la frangipane. Dans le bol d’un robot pâtissier, battre le beurre et le sucre jusqu’à ce que le mélange devienne pâle. Ajouter l’œuf battu petit à petit en continuant de mixer entre les ajouts. Ajouter les noisettes et le chocolat. Transférer dans un bol et réfrigérer une vingtaine de minutes.
  2. Dérouler les pâtes feuilletées sur votre plan de travail et découper 24 disques de 4cm de diamètre et 12 étoiles pour la déco avec des emporte-pièces.
  3. Placer 12 cercles sur une plaque chemisée de papier de cuisson. Ajouter un baton sucette sur chaque cerle. Déposer 1 cac de frangipane sur chaque cercle de pâte. Badigeonner la pâte autour de la farce de jaune d’œuf.
  4. Recouvrir d’un autre cercle de pâte et presser avec les doigts pour souder les deux morceaux de pâte.
  5. Avec l’envers de la lame d’un couteau, marquer tout le tour de la pâte. Badigeonner de jaune d’œuf toute la surface. Coller une étoile sur chaque sucette et badigeonner d’oeuf.
  6. Réfrigérer pendant une bonne heure. Le beurre de la pâte doit être très froid pour que le feuilletage soit réussi.
  7. Enfourner dans un four préchauffé à 180°C pour 35 minutes pour qu’elles soient bien dorées.

Déguster tiède ou à température ambiante. Les sucettes peuvent aussi être réchauffées 5 minutes au four avant d’être dégustées.

Galette pop choco noisette 3

Haut

Leave a comment