Algerian berkoukes

Aich 2

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This pasta-based stew is a classic Algerian staple, in which giant couscous is paired with chicken, vegetables and legumes in a rich tomato sauce. It is usual to have it quite spicy by adding harissa paste – a blend of chilies and spices. You can find several variants with different veggies or type of protein but this is my favourite.

This is Algerian comfort food at its best, a winter must!

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Aich - Algerian chicken & giant couscous stew

  • Servings: 6
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Ingredients

  • 250g giant couscous
  • 4 chicken legs cut into 2 pieces each
  • 1 onion, finely chopped
  • 2 large garlic cloves, finely chopped
  • 200ml tomato pasata
  • 1 tbsp tomato paste
  • 2 carrots, sliced
  • 1 small courgette, sliced in half moons
  • 1 handful sundried tomatoes
  • 50g green lentils
  • 100g chickpeas (soaked overnight if using dry)
  • 2 tsp ground coriander
  • 2 tsp paprika
  • 1 litre water
  • salt & pepper
  • 1 tbsp olive oil
  • harissa paste to taste

Method

  1. In a large pot, heat the olive oil and sauté the onion for 2 minutes. Add the garlic and sauté for another minute. Add the chicken, coriander, paprika and seasoning and brown the chicken on all faces. Add the tomato pasata, the tomato paste, the lentils, the chickpeas and the carrots and simmer until the chicken & chickpeas are done, about 30 minutes.
  2. In the meantime, par-boil the giant couscous for 5 minutes in salted boiling water and drain.
  3. Add the par-boiled giant couscous, the courgette and the sundried tomatoes to the pot and cook for another 5 à 10 minutes until everything is cooked through.
  4. Serve hot with plenty of harissa to taste.

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Berkoukes algérien

Aich

Ce plat est un must en plein hiver, il est tellement plein de bonnes petites choses qu’il en est ultra réconfortant. Il est à base de petites boules de pâtes, de poulet et de légumes dans une sauce tomate riche et épicée, et est parfait relevé d’un peu de harissa.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Berkoukes algérien

  • Servings: 4
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Ingrédients

  • 250g de pâtes pour berkoukes
  • 4 cuisses de poulet, coupées en 2
  • 1 oignon, finement émincé
  • 2 grosses gousses d’ail, émincé
  • 200ml de purée de tomates
  • 1 càs de concentré de tomate
  • 2 carrotes, coupées en tranches
  • 1 petite courgette, coupées en tranches
  • 1 poignée de tomates séchées
  • 50g de lentilles vertes
  • 100g de pois-chiches (trempés la veille s’ils sont secs)
  • 2 càc de coriandre moulue
  • 2 càc de paprika
  • sel & poivre
  • 1 litre d’eau
  • 1 càs d’huile d’olive
  • harissa pour accompagner

Méthode

  1. Dans une grande cocotte, faire chauffer l’huile. Ajouter l’oignon et faire sauter 2 minutes. Ajouter l’ail et faire sauter  1 minute. Ajouter le poulet et les épices et faire dorer le poulet sur toutes les faces. Ajouter la purée de tomate, le concentré de tomate, les lentilles, les pois-chiches et les carottes, et 1 litre d’eau et cuire environ 30 minutes jusqu’à ce que le poulet et les pois-chiches soient cuits.
  2. Pendant ce temps, pré-cuire les pâtes 5 minutes dans de l’eau salée bouillante et égoutter.
  3. Ajouter le couscous précuit, les courgettes et les tomates séchées dans la cocotte et cuire encore 5 à 10 minutes.
  4. Servir bien chaud avec de l’harissa.

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