Pear belle-helene

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Français

A French classic, this pear belle-hélène consists of a delicious pear poached in a syrup until it becomes tender, served with chocolate sauce and vanilla bean ice-cream.

I chose to add a wintery twist to mine, as I spice the syrup up with ginger, cinnamon, star anise, vanilla & lemon, and serve the pear on a bead of toasted gingerbread crumbs.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Pear belle-hélène

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Ingredients

  • 4 pears
  • 4 slices of gingerbread
  • 4 scoops vanilla bean ice-cream
  • 70g dark chocolate
  • 25ml double cream
  • for the syrup
    • 1 litre water
    • 200g sugar
    • 1 cinnamon stick
    • 1 thumb-sized piece of ginger
    • 1 vanilla pod, split
    • 2 star anise
    • juice of ½ lemon

Method

  1. Peel the pears and chop the bottom so they stand still on a plate.
  2. In a saucepan, heat the water, sugar, spices & lemon juice until the sugar is dissolved. Add the pear, cover with a cartouche (baking paper cut in a circle the same size as the saucepan, to serve as a lid on the surface of the water). Reduce the heat and cook until the pears are tender, about 25 minutes.
  3. Remove the pears from the syrup and leave to cool completely in the fridge.
  4. In the meantime, toast the gingerbread in a 180°C oven for 5 to 10 minutes, leave to cool and chop into coarse crumbs in a blender. Reserve.
  5. When ready to serve, melt the chocolate and the cream over a low heat.
  6. Arrange the pears on a bed of gingerbread crumbs, pour some chocolate sauce over it and serve with ice-cream.

Top


Poire belle-hélène

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Ce dessert n’est pas un classique de la cuisine française pour rien. Cela dit, je l’ai un peu revisité pour lui apporté une petite note hivernale avec un sirop épicé et un peu de pain d’épices.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Poire belle-hélène

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Ingrédients

  • 4 poires
  • 4 tranches de pain d’épices
  • 4 boules de glace vanille
  • 75g de chocolat noir
  • 20ml de crème liquide entière
  • pour le sirop
    • 1 litre d’eau
    • 1 bâton de cannelle
    • 2 étoiles de badiane
    • 1 petit morceau de gingembre
    • 1 gousse de vanille
    • jus d’un demi citron

Méthode

  1. Peler les poires, les évider soigneusement et couper le bas pour les faire tenir debout.
  2. Dans une casserole, mettre l’eau, le sucre, les épices et le jus de citron. Chauffer pour faire dissoudre le sucre. Ajouter les poires, couvrir avec une cartouche et faire cuire jusqu’à ce que les poires soient tendres, environ 25 minutes.
  3. Retirer les poires du sirop et les faire refroidir au frigo.
  4. Pendant ce temps, faire toaster le pain d’épices dans un four à 180°C pendant 5/10 minutes. Les passer au blender pour obtenir des petits morceaux. Réserver.
  5. Avant de servir, faire fondre le chocolat et la crème pour obtenir une sauce onctueuse.
  6. Dresser les poires sur un lit de pain d’épices, couvrir de sauce et servir avec une boule de glace.

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