Date & nuts bliss/energy balls

Date & nuts bliss energy balls 2

Français

These little balls, as their name suggests, are full of good things that will keep you going when you are down. Made from nuts and dates, they are excellent as a snack, any time of the day.

I particularly appreciate them when breaking my fast during Ramadan, as they are a little bit more fun than just dates, and are great with a glass of cold milk.

They are easy to make and require no cooking. Feel free to experiment with a variation of flavours.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Dates & nuts bliss/energy balls

  • Servings: 10 per flavour
  • Print

Ingredients for the “Jaffa” / chocolate & orange flavour

  • 150g dates
  • 50g orange peel
  • 1 tbsp / 10g raw cocoa powder
  • 15g flaked almonds, toasted
  • coating: 1 tbsp cocao powder

Method

  1. Mix all the ingredients coarsely in a blender.
  2. Form 10 balls and roll in the coating.

Ingredients for the “Raffaelo” / coconut & hazelnut flavour

  • 150g dates
  • 25g shredded coconut
  • 20 whole hazelnuts, toasted
  • coating: 10g shredded coconut

Method

  1. Mix the dates and coconut coarsely in a blender.
  2. Form 10 balls stuffing with 2 whole hazelnuts and roll in the coating.

Ingredients for the “Maamoul” / sesame & spice flavour

  • 100g dates
  • 50g raisins
  • 20g sesame seeds, toasted
  • half a ¼ tsp ground cinnamon
  • a quarter of a ¼ tsp ground clove
  • 1 tsp orange blossom water
  • coating: 1 tbsp sesame seeds, toasted

Method

  1. Mix all the ingredients coarsely in a blender.
  2. Form 10 balls and roll in the coating.

Ingredients for the “Bakewell tart” / cherry & almond flavour

  • 150g dates
  • 25g flaked almonds
  • 15g dried cherries
  • 2 drops of almond extract
  • coating: 10g flaked almonds

Method

  1. Mix the ingredients coarsely in a blender.
  2. Form 10 balls and roll in the coating.

Top


Boules énergétiques aux dattes et aux fruits secs

Date & nuts bliss energy balls

Ces petites boules, comme leur nom l’indique, sont bourrées de bonnes choses qui vous redonneront de l’énergie après les avoir dégustées. A base de dattes et autres fruits secs, elles sont un excellent snack à toute heure de la journée.

Je les apprécie plus particulièrement à la rupture du jeûne, pendant le ramadan. C’est vrai qu’elles sont un peu plus fun que de simples dattes, et elles sont délicieuses avec un bon verre de lait froid.

Elles sont faciles à faire et ne nécessitent aucune cuisson. Laissez libre court à votre imagination et créez vos propres parfums – et surtout faites m’en part !

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Boules de dattes et fruits secs

  • Servings: 10 par parfum
  • Print

Ingrédients pour le parfum “Jaffa” – orange/chocolat

  • 150g de dattes
  • 50g de zeste d’orange
  • 1 càs de cacao en poudre
  • 15g d’amandes effilées
  • Enrobage: 1 càs de cacao en poudre

Méthode

  1. Mixer tous les ingrédients dans un robot.
  2. Former 10 boules et les rouler dans l’enrobage.

Ingrédients pour le parfum “Raffaelo” – noix de coco / noisette

  • 150g de dattes
  • 25g de noix de coco râpée
  • 20 noisettes entières torréifiées
  • Enrobage: 10g de noix de coco râpée

Méthode

  1. Mixer les dattes et la de noix de coco râpée dans un robot.
  2. Former 10 boules, en les fourrant de deux noisettes chacunes et les rouler dans l’enrobage.

Ingrédients pour le parfum “Maamoul” – sésame et épices

  • 100g de dattes
  • 50g de raisins secs
  • 20g de graines de sésame torréifiées
  • la moitié d’¼ de càc de cannelle moulue
  • le quart d’¼ de càc de clou de girofle moulu
  • 1 càc d’eau de fleur d’oranger
  • Enrobage: 1 càs de graines de sésame torréifiées

Méthode

  1. Mixer les ingrédients dans un robot.
  2. Former 10 boules et les rouler dans l’enrobage.

Ingrédients pour le parfum “frangipane” – cerise et amande

  • 150g de dattes
  • 25g d’amandes effilées
  • 15g de cerises séchées
  • 2 gouttes d’extrait d’amande amère
  • Enrobage: 10g d’amandes effilées

Méthode

  1. Mixer les ingrédients dans un robot.
  2. Former 10 boules et les rouler dans l’enrobage.

Haut

Leave a comment