This is my no fuss, go-to recipe when I have one sad looking, brown banana left in the fruit bowl. A few minutes and simple ingredients are enough to turn it into a dozen muffins, fluffy and delicious…
I say Miam Miam & Yum to that! Do you?
Banana & chocolate chips muffins
Ingredients
- 1 medium/large brown banana, mashed, +1/2 a banana sliced to top
- 75g dark chocolate – cut into chips, or chocolate chips
- 50g golden caster sugar
- 1 tsp vanilla paste
- 1 1/2 tsp baking powder
- 1 medium egg
- 125ml milk
- 30g melted butter
- 150g flour, sifted
- 1 pinch salt
Method
- In one bowl, mix the dry ingredients: flour, baking powder, sugar, salt & chocolate chips.
- In another bowl, mix the wet ingredients: melted butter, milk, vanilla, egg and mashed banana.
- Add the wet ingredients into the dry one and mix, with a rubber spatula, JUST ENOUGH to bring together.
- Fill in lined muffins moulds. Top with a slice of banana.
- Bake in a preheated oven at 180°C for 25 minutes. Leave to cool before enjoying.
Muffins banane & pépites de chocolat
Je fais toujours ces muffins quand il me reste une ou deux bananes tristounettes au fond du bol à fruits. Il ne suffit que de quelques minutes et une poignées d’ingrédients pour les transformer en une douzaines de petits muffins bien gonflés.
Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?
Muffins banane & pépites de chocolat
Ingrédients
- 1 banane moyenne ou 2 petites, très mure(s) + 1/2 banane tranchées pour la déco
- 75g de chocolat noir coupés en pépites (ou des pépites de chocolat)
- 50g de sucre en poudre blond
- 1 càc de vanille
- 1 1/2 càc de levure chimique
- 1 oeuf moyen
- 125ml de lait
- 30g de beurre fondu
- 150g de farine tamisée
- 1 pincée de sel
Méthode
- Dans un bol mélanger les ingrédients secs: la farine, le sel, le sucre, le chocolat et la levure.
- Dans un autre bol, mélanger les ingrédients liquides: le beurre, l’oeuf, le lait, la banane et la vanille.
- Ajouter les ingrédients liquides dans le bol d’ingrédients secs et mélanger JUSTE ASSEZ pour combiner.
- Répartir la pâte dans des moules à muffins et ajouter une rondelle de banane pour décorer.
- Enfourner dans un four préchauffer à 180°C pendant 25 minutes. Laisser refroidir avant de déguster.