Banana & chocolate chips muffins

Banana & chocolate chips muffins

Français

This is my no fuss, go-to recipe when I have one sad looking, brown banana left in the fruit bowl. A few minutes and simple ingredients are enough to turn it into a dozen muffins, fluffy and delicious…

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Banana & chocolate chips muffins

  • Servings: 6 large / 12 small
  • Print

Ingredients

  • 1 medium/large brown banana, mashed, +1/2 a banana sliced to top
  • 75g dark chocolate – cut into chips, or chocolate chips
  • 50g golden caster sugar
  • 1 tsp vanilla paste
  • 1 1/2 tsp baking powder
  • 1 medium egg
  • 125ml milk
  • 30g melted butter
  • 150g flour, sifted
  • 1 pinch salt

Method

  1. In one bowl, mix the dry ingredients: flour, baking powder, sugar, salt & chocolate chips.
  2. In another bowl, mix the wet ingredients: melted butter, milk, vanilla, egg and mashed banana.
  3. Add the wet ingredients into the dry one and mix, with a rubber spatula, JUST ENOUGH to bring together.
  4. Fill in lined muffins moulds. Top with a slice of banana.
  5. Bake in a preheated oven at 180°C for 25 minutes. Leave to cool before enjoying.

Top


Muffins banane & pépites de chocolat

Banana & chocolate chips muffins

Je fais toujours ces muffins quand il me reste une ou deux bananes tristounettes au fond du bol à fruits. Il ne suffit que de quelques minutes et une poignées d’ingrédients pour les transformer en une douzaines de petits muffins bien gonflés.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Muffins banane & pépites de chocolat

  • Servings: 6 gros / 12 petits
  • Print

Ingrédients

  • 1 banane moyenne ou 2 petites, très mure(s) + 1/2 banane tranchées pour la déco
  • 75g de chocolat noir coupés en pépites (ou des pépites de chocolat)
  • 50g de sucre en poudre blond
  • 1 càc de vanille
  • 1 1/2 càc de levure chimique
  • 1 oeuf moyen
  • 125ml de lait
  • 30g de beurre fondu
  • 150g de farine tamisée
  • 1 pincée de sel

Méthode

  1. Dans un bol mélanger les ingrédients secs: la farine, le sel, le sucre, le chocolat et la levure.
  2. Dans un autre bol, mélanger les ingrédients liquides: le beurre, l’oeuf, le lait, la banane et la vanille.
  3. Ajouter les ingrédients liquides dans le bol d’ingrédients secs et mélanger JUSTE ASSEZ pour combiner.
  4. Répartir la pâte dans des moules à muffins et ajouter une rondelle de banane pour décorer.
  5. Enfourner dans un four préchauffer à 180°C pendant 25 minutes. Laisser refroidir avant de déguster.

Haut

Leave a comment