This is a very impressive dessert that is delicious and require very minimum efforts. The sweet, creamy vanilla cream contrasts very well with the sharper berries. All you need is patience while it sets in the fridge!
If you like this, you may like my coffee panna cotta or my vegetarian rainbow panna cotta.
I say Miam Miam & Yum to that! Do you?
Berry vanilla panna cotta
Ingredients
- 250ml double cream
- 150ml whole milk
- 2 tbsp caster sugar
- 1 tsp vanilla paste
- 2 gelatine leaves (I use halal beef ones, but check the instructions on the one you use, to set 400ml liquid)
- 150g fresh raspberries
- 150g fresh strawberries
Method
- Soak the gelatine in cold water.
- In a large bowl, mix the double cream and the milk.
- Pour a third of the mixture into a pan and add the sugar and vanilla, and heat until the sugar is dissolved, whisking occasionally.
- Remove from the heat and add the gelatine – make sure you squeeze any excess water out. Whisk to dissolve. Pour back into the bowl with the rest of the mixture.
- Ladle the mixture into 4x150ml ramequins that you will have placed in an empty egg carton for example so they are at an angle. Chill to set for 4 hours or overnight.
- Before serving, blitz the berries separately in a mixer and top the panna cotta. Decorate with some more berries and fresh mint if desired.
Panna cotta vanille et coulis de fraises et framboises
Voici un dessert ultra simple mais tellement impressionnant. Il ne nécessite que quelques ingredients et quelques minutes, le plus dur sera d’attendre patiemment qu’il prenne au frais. La creme onctueuse à la vanille se marie parfaitement avec la fraicheur des fraises ou des framboises.
Vous aimerez aussi ma version café ou ma version végétarienne.
Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?
Panna cotta vanille et fruits rouges
Ingrédients
- 250ml de crème fleurette entière
- 150ml de lait entier
- 2 feuilles de gélatine (de boeuf halal pour moi, verifiez l’emballage de celle que vous utilisez pour gélifier 400ml de liquide)
- 1 càc d’extrait de vanille
- 2 càs de sucre brun
- 150g de framboises
- 150g de fraises
Méthode
- Mettre la gélatine dans un bol d’eau froide.
- Mélanger le lait et la crème dans un bol.
- Transférer un tiers du mélange dans une casserole, ajouter le sucre et la vanille, et chauffer pour dissoudre le sucre.
- Hors du feu, ajouter la gélatine essorée et fouetter délicatement. Retourner le mélange dans le bol pour combiner.
- Verser le mélange dans 4 ramequins de 150ml que vous placerez en biais dans une boite d’oeuf par exemple, et mettre au frais au moins 4 heures ou toute une nuit.
- Avant de déguster, mixer les fruits rouges en coulis, séparement, et verser au dessus des panna cotta. Garnir avec quelques fruits et des feuilles de menthe si désiré.