I absolutely adore prawns and I would have them at every meal if my family let me! They are such a versatile protein and can be prepared in a variety of dishes and in different types of cuisines.
This recipe calls for tiger prawns, the big and juicy kind, and is probably my go-to when it comes to quick and healthy comfort food. Sweet, meaty prawns in a fiery, garlicky tomato sauce, freshened up with coriander and lime juice. What’s not to love about it?!
I have to say I’ve been making this dish for years, but I was incredibly lucky to have Masterchef UK 2012 winner, Shelina Permalloo, personally cook her own Mauritian version for me. It was to die for and I will remember her generosity for a long time!
I say Miam Miam & Yum to that! Do you?
Gambas in a spicy tomato sauce
Ingredients
- 12 raw tiger prawns, thawed if frozen
- 1 can organic plum tomatoes
- 1 thumb-size piece of ginger, grated
- 2 cloves of garlic, grated
- 1 tsp chili powder or to taste
- 2 tbsp olive oil
- salt
- fresh coriander
- 1 lime cut into quarters
Method
- Prepare the tiger prawns: de-shell the body, but leave the heads and tails on. Score along the back and pull the black vein out.
- Heat a large pan over medium heat, and add the oil. Add the tomatoes, garlic, ginger, chili powder and salt. Cook for about 20 minutes, or until darker and reduced down. You will need to break the tomatoes down with a fork or a potato masher.
- Add the prawns and simmer until cooked through, 5 minutes should be enough.
- Serve with plenty of fresh chopped coriander and lime juice, and bread to soak up the yummy sauce.
Gambas en sauce tomate épicée
Je suis ultra fan de produits de la mer, et gambas et crevettes font partie de mes chouchous et se préparent de mille et une façons de par le monde.
Cette recette est probablement celle que j’utilise le plus souvent quand j’ai envie d’un plat sain et réconforant, et le côté charnu de ces beautés est vraiment plus que satisfaisant quand on croque dedans !
Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?
Gambas en sauce tomate épicée
Ingrédients
- 12 gambas crues, décongelées si congelées
- 1 boîte de tomates dans leur jus, bio
- 1 morceau de gingembre frais, râpé
- 2 gousses d’ail, râpées
- 1 càc de piment moulu
- 2 càs d’huile d’olive
- sel
- coriandre fraîche
- 1 citron vert en quartiers
Méthode
- Préparer les gambas: décortiquer le corps en laissant la tête et la queue intactes. Entailler légèrement le dos de la gamba et retirer le tuyau digestif.
- Faire chauffer une grande sauteuse et ajouter l’huile. Ajouter les tomates, l’ail, le gingembre, le piment et saler. Faire cuire une vingtaine de minutes, pour faire réduire la sauce. Il faudra écraser les gros morceaux de tomates à la fourchette.
- Ajouter les gambas et faire cuire 5 minutes environ. Attention de ne pas trop cuire les gambas !
- Servir avec la coriandre et le citron vert et du bon pain pour faire trempette.