Lamb & parsley tagine

Lamb & parsley tagine 2

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I’ve been making this dish for about 10 years now and it has become my signature dish for the first iftar of Ramadan every year, when we break the fast.

It is absolutely delicious because the meat is so tender and flavour of the lamb really sings through, as the dish doesn’t have many ingredients. The supporting act is a generous helping of parsley to bring freshness and a squeeze of lemon juice to finish it off. The gravy… Oh the gravy… you’ll want to drink it from a bottle! Make sure you’ve got bread to mop it up!

I use a pressure cooker because it saves time, but you could equally use a heavy-based pot and cook for twice as long, covered.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Lamb & parsley tagine

  • Servings: 4
  • Time: 40 mins
  • Print

Ingredients

  • 1 kilo leg of lamb, cubed
  • 1 large bunch parsley
  • salt & pepper
  • 2 tbsp flour
  • 1 lemon
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 large onion, chopped
  • 4 cloves garlic, chopped
  • harissa paste to serve

Method

  1. Place the lamb in a freezer bag and add salt, pepper & flour. Mix in the bag to coat  the meat pieces evenly.
  2. Place the onion, the garlic and 3/4 of the parsley in a food processor and mince.
  3. In a pressure cooker, heat the olive oil and brown the meat all over. Add the parsley mixture and sauté for 2 minutes. If it catches, add a few tbsp water.
  4. Add 250ml water, cover and cook in the pressure cooker for about 20 minutes or until the lamb is cooked and tender. Check and adjust the seasoning.
  5. Dress onto serving plates, and finish with the rest of the chopped parsley and lemon wedges. Serve with harissa.

Lamb & parsley tagine 4

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Tagine d’agneau au persil

Lamb & parsley tagine

Je cuisine ce plat depuis une dizaine d’années et il est en quelque sorte devenu mon plat fétiche pour rompre le jeûne le premier soir du Ramadan.

Ce tagine est absolument délicieux ; l’agneau est ultra parfumé et sublimé par le persil et le citron qui viennent apporter toute leur fraîcheur à cette viande qui fond en bouche. La sauce est un concentré de saveurs et il vous faudra plein de pain pour ne pas en perdre une goutte !

J’utilise une cocotte minutes pour gagner du temps, mais une cocotte avec un fond épais fera bien l’affaire. Il faudra simplement prolonger la cuisson.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Tagine d'agneau au persil

  • Servings: 4
  • Time: 40 mins
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Ingrédients

  • 1 kilo de gigot d’agneau en cubes
  • 1 grand bouquet de persil
  • sel & poivre
  • 2 càs de farine
  • 1 citron
  • 2 càs d’huile d’olive
  • 1 gros oignon
  • 4 gousses d’ail
  • harissa pour servir

Méthode

  1. Mettre la viande dans un grand sac de congélation. Ajouter la farine et assaisonner. Mélanger pour recouvrir tous les morceaux d’agneau.
  2. Hacher l’oignon, l’ail et 3/4 du persil au hachoir électrique ou dans un blender.
  3. Dans une cocotte minute, faire chauffer l’huile et faire sauter la viande pour qu’elle soit saisie sur toutes les faces. Ajouter le mélange de persil et faire sauter 2 minutes. Si le fond accroche, ajouter un peu d’eau.
  4. Ajouter 250ml d’eau, recouvrir et fermer la cocotte. Cuire 20 minutes ou jusqu’à ce que l’agneau soit tendre. Vérifier et ajuster l’assaisonnement.
  5. Dresser dans des plats et garnir du reste de persil émincé. Servir avec des quartiers de citron et de la harissa.

Lamb & parsley tagine 3

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