Baked feta cheese

Baked feta1

Français

I am so happy to share this recipe with you.  I love it because it is incredibly simple yet gloriously satisfying. It is also really versatile because it can be served for any meal, brunch, lunch or dinner.

I usually accompany the salty, creamy, warm feta cheese with crispy flatbreads, pita works very well for obvious reasons but any type would do, as well as a quickly put together Greek-style vegetable salad.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Baked feta 3

Baked feta

  • Servings: 2
  • Print

Ingredients for the cheese

  • 200g feta cheese
  • 1 tbsp olive oil
  • 1 tsp chilli flakes
  • 1 tsp dried oregano

Ingredients for the crispy bread

  • 3 flatbreads
  • 1 pinch sea salt
  • 1 tbsp olive oil

Ingredients for the salad

  • ½ a cucumber, sliced
  • 2 tbsp olives
  • a dozen cherry tomatoes
  • 3 large mint leaves, minced
  • ¼ small red onion, finely sliced
  • juice of ½ a lemon
  • 2 tbsp olive oil
  • sea salt & pepper

Method

  1. Pat the cheese dry and place on a baking parchment on a baking tray. Drizzle the olive oil, add the oregano and chilli flakes.
  2. Cut the bread into triangles, drizzle with the olive oil and season. Place on the baking tray.
  3. Bake the cheese and the bread in a preheated oven for 10 minutes at 180°C.
  4. In the meantime, put the salad together by mixing all the ingredients in a bowl.
  5. Lift the cheese with the paper and serve with the salad and the bread.

Top


Feta au four

Baked feta 5

Je suis super contente de partager cette nouvelle recette avec vous ! Je l’aime énormément parcequ’elle est hyper simple mais tellement délicieuse. Elle peut être dégustée à toute heure, que ce soit pour le brunch, le déjeuner ou le dinner.

Je l’accompagne habituellement de chips de pita croustillants et d’une salade grecque.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Feta au four

  • Servings: 2
  • Print

Ingrédients pour le fromage

  • 200g de feta
  • 1 càs d’huile d’olive
  • 1 càc de flocons de piment sec
  • 1 càc d’oregan

Ingrédients pour la pita

  • 3 pains pita
  • 1 càs d’huile d’olive
  • 1 pincée de sel

Ingrédients pour la salade

  • ¼ de concombre, tranché
  • 2 càs d’olives
  • une dizaine de tomates cerise
  • 3 grandes feuilles de menthe, émincées
  • ¼ d’un petit oignon rouge, finement tranché
  • jus d’un demi citron
  • 2 càs d’huile d’olive
  • sel & poivre

Méthode

  1. Essuyer l’excès d’humidité de la feta avec un papier absorbant. Déposer le fromage sur un papier cuisson et sur une plaque de cuisson. Arroser d’huile d’olive et saupoudrer de piment et d’oregan.
  2. Couper les pita en triangles, arroser d’huile d’olive, saler et déposer sur la plaque de cuisson.
  3. Cuire dans un four préchauffé à 180°C pendant 10 minutes.
  4. Pendant ce temps, préparer la salade en mélangeant tous les ingrédients dans un bol.
  5. Servir le fromage sorti du four avec le pain croustillant et la salade.

Baked feta 2

Haut

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s