Tuna steak nicoise salad

Tuna steak nicoise salad 3

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Nicoise salad is just so perfect during the summer, especially when I make it with barbecued or grilled tuna steaks.

The homemade lemon & whole-grain mustard dressing also makes the difference and I would not trade it for anything else.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Tuna steak nicoise salad

  • Servings: 4
  • Time: 20 mins
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Ingredients

  • 4 fresh tuna steaks
  • 2 little gem lettuce heads, washed
  • 150g green beans
  • 500g new baby potatoes
  • 4 eggs
  • 4 cocktail tomatoes on the vine
  • 1 handful of olives (I use the ones from my parents’ garden)
  • ½ a small red onion, sliced
  • sea salt flakes & freshlly ground black pepper
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 lemon
  • 8 anchovy filets
  • 1 batch of my lemon, whole grain mustard & olive oil dressing

Method

  1. Boil the potatoes in a large pot of salted water until tender. Cool and cut each one in half.
  2. Bring some water to the boil, season with salt, and blanch the green beans: cook them for 4 minutes then place them in a bowl of ice water to stop them cooking further. Drain.
  3. Cook the eggs in boiling water for 7 minutes. Peel and cool, and cut each one into half.
  4. Drizzle the tuna with olive oil on both sides and season with salt & pepper. Barbecue or grill the fish to your liking (I like it rare to medium rare!).
  5. Arrange the salad leaves and all the salad ingredients on a large board (or plates) and serve immediately with plenty of dressing and lemon juice.

Tuna steak nicoise salad 4

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Salade niçoise aux steaks de thon grillés

 

Tuna steak nicoise salad 1

La salade niçoise est un classique de l’été et pour moi elle est au top avec des steaks de thon grillés ou au barbecue.

La vinaigrette au citron et à la amoutarde en grain la rend encore plus spéciale et je ne l’échangerais pour rien au monde !

A vos lunettes de soleil !

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Salade niçoise aux streaks de thon grillés

  • Servings: 4
  • Time: 20 mins
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Ingrédients

  • 4 steaks de thon frais
  • 2 salades sucrines, lavées
  • 150g de haricots verts
  • 500g de pommes de terre nouvelles, type grenaille
  • 4 oeufs
  • 4 tomates coktail en grappe
  • 1 poignées d’olives (pour moi celles du jardin de mes parents)
  • ½ oignon rouge, en fines tranches
  • fleur de sel & poivre noir du moulin
  • 2 càs d’huile d’olives
  • 1 citron jaune
  • 8 filets d’anchois
  • 1 vinaigrette au citron, moutarde en grain & huile d’olive

Méthode

  1. Laver les pommes de terre et les cuire dans une grand casserole d’eau salée. Les faire refroidir et les couper en deux.
  2. Porter de l’eau à ébullition dans une autre casserole et blanchir les haricots verts : les faire cuire 4 minutes et les tremper dans un bol d’eau glacer. Egoutter.
  3. Faire cuire les œufs 7 minutes dans de l’eau bouillante, les peler et les couper en deux.
  4. Arroser le thon d’huile d’olive et assaisonner. Faire griller ou cuire au barbecue (j’aime mon thon rosé).
  5. Mettre les feuilles de salades sur une grande planche et déposer tous les ingrédients de façon harmonieuse. Servir avec plein de vinaigrette et du jus de citron.

Tuna steak nicoise salad 2

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