Chocolate cream pots & coconut chantilly

Chocolate cream pots & coconut whipped cream 4

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Thick, super creamy, extremely chocolatey and topped with fluffy & light coconut whipped cream. The ultimate dessert. This is how I would describe this dish that I URGE you to make and try for yourself. Please!

PS: As I hate waste, I always keep the egg whites to make macarons or financiers.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Dreamy creamy chocolate pots

  • Servings: 4
  • Time: 15 mins + chilling
  • Print

Ingredients for the cream pots

  • 125g dark chocolate
  • 3 egg yolks
  • 30g sugar
  • 1.5 tsp corn flour
  • 185ml double cream
  • 185ml whole milk
  • 1 pinch of salt

Ingredients for the topping

  • 200ml double cream
  • 4 tsp shredded coconut
  • coconut flakes to sprinkle

Method

  1. In a cold saucepan, mix the sugar and cornflour together. Add the egg yolks and beat until pale.
  2. Add the cold cream and cold milk and whisk again.
  3. Place on a medium heat and whisk gently until thick.
  4. Chop the chocolate and place it a bowl. Pour the thick custard over it as soon as it is ready. Leave to stand for 2 minutes and whisk to combine.
  5. Pour into 4 serving glasses, cover with cling film to prevent a skin from forming and chill for 4 to 6 hours or overnight.
  6. Just before service, whip up the cream to soft peaks and incorporate the grated coconut .
  7. Top the cream pots, sprinkle with coconut flakes and enjoy!

Chocolate cream pots & coconut whipped cream

Top


Pots de crème au chocolat & chantilly coco

Chocolate cream pots & coconut whipped cream 1

Epaisse, ultra riche en chocolat, super onctueuse et surmontée d’un nuage de chantilly coco légère… LE dessert ! Voilà comment je décris cette petite beauté que je vous recommande de faire et déguster en URGENCE !

PS: Ne jetez pas les blancs et utilisez-les pour faire des macarons ou des financiers !

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Pots de crème au chocolat & chantillu coco

  • Servings: 4
  • Time: 15 mins
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Ingrédients pour la crème

  • 125g de chocolat noir
  • 3 jaune d’oeufs
  • 30g de sucre
  • 1.5 càc de fécule de maïs
  • 185ml de crème entière liquide
  • 185ml de lait entier
  • 1 pincée de sel

Ingrédients pour la chantilly coco

  • 200ml de crème entière liquide
  • 4 càc de noix de coco râpée
  • des copeaux de noix de coco pour la déco

Méthode

  1. Dans une casserole, mélanger le sucre et la fécule. Ajouter les jaune d’oeufs et fouetter pour faire blanchir.
  2. Ajouter le lait et la crème et fouetter encore.
  3. Mettre la casserole sur un feu doux et fouetter doucement jusqu’à epaississement.
  4. Hacher le chocolat au couteau et mettre dans un bol. Verser la crème chaude dessus et laisser reposer 2 minutes, puis fouetter pour homogénéiser l’appareil.
  5. Verser dans 4 verrines, couvrir de film alimentaire au contact et réfrigérer pendant 4 à 6 heures.
  6. Monter la chantilly et incorporer la noix de coco râpée.
  7. Diviser la chantilly sur les pots et finir avec des copeaux de noix de coco.

Chocolate cream pots & coconut whipped cream 3

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