Avgolemono – Greek chicken & lemon soup

Avgolemono - Greek chicken & lemon soup 2

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This traditional Greek dish is a fantastic soup that is very simple and that what makes it sing. The chicken and the lemon really are the stars.

It is light and packed full of flavour, and is perfect as a starter or a main meal, any time of year. It goes well with a Greek salad, of course!

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Avgolemono - Greek chicken & lemon soup

  • Servings: 4
  • Time: 45 mins
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Ingredients

  • 1kg chicken skin and bone on – cut into pieces
  • 1 carrot, chopped
  • 1 onion, chopped
  • 1 stick of celery chopped
  • 1 tbsp olive oil
  • 50g arborio rice
  • salt & pepper
  • juice of 2 small lemons
  • 1 large egg
  • 1 litre water
  • 1 small bunch of parsley

Method

  1. In a large pot, heat the oil and add the chicken, carrot, onion, celery, parlsey stalks, salt and pepper. Sauté until chicken is browned on all sides.
  2. Add the water, bring to the boil and reduce the heat. Simmer covered until chicken is cooked – about 30 minutes. (I use a pressure cooker for 15 minutes).
  3. Remove the chicken and leave to cool so you can handle it and skin and de-bone it, and shred it. Keep the meat in a bowl.
  4. Pass the stock through a sieve and discard the veg. Return the stock in the pot, with the heat on. Add the rice and simmer for 10 minutes or until rice is cooked.
  5. In a bowl, beat the egg and the lemon juice together, and beat in about 200ml hot stock. Pour the lemon sauce back into the pot, stir and add the chicken. Leave to cook for 3 minutes, stirring occasionally. The soup will thicken a little bit when the egg is cooked.
  6. Garnish with plenty of parsley and some lemon slices.

Avgolemono - Greek chicken & lemon soup

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Avgolemono – soupe grecque de poulet au citron

Avgolemono - Greek chicken & lemon soup 1

Cette soupe traditionelle est absolument délicieuse, elle est simple et c’est ce qui la rend bonne. Le poulet et le citron sont vraiment les stars du show.

Elle est légère et plein de saveurs, et parfaite en entrée ou en plat principal, toute l’année. N’hésitez pas à l’accompagner d’une bonne salade grecque, bien sûr !

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Avgolemono - soupe grecque de poulet au citron

  • Servings: 4
  • Time: 45 mins
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Ingrédients

  • 1 kg de poulet (avec peau et os) coupé en morceaux
  • 1 carotte, en dés
  • 1 oignon, en dés
  • 1 branche de céleri, en tronçons
  • 1 càs d’huile d’olive
  • 50g de riz arborio
  • sel & poivre
  • jus de 2 citrons
  • 1 gros oeuf
  • un petit bouquet de persil

Méthode

  1. Dans une cocotte, faire chauffer l’huile d’olive. Ajouter le poulet, la carotte, l’oignon, le céleri, le sel & le poivre et les tiges de persil. Faire dorer le poulet sur toutes les faces.
  2. Ajouter l’eau, porter à ébullition et réduire le feu. Couvrir et laisser mijoter jusqu’à ce que le poulet soit cuit, environ 30 minutes. (J’utilise une cocotte-minute pour 15 minutes seulement).
  3. Retirer le poulet du bouillon, le laisser refroidir assez pour pouvoir retirer la peau, les os et effiler la chair. Réserver le poulet dans un bol.
  4. Passer le bouillon au chinois pour le débarasser des légumes et aromates, et retourner dans la cocotte. Sur feu doux, ajouter le riz et faire cuire 10 minutes ou jusqu’à ce que le riz soit cuit.
  5. Dans un bol, fouetter l’oeuf et le jus de citron. Ajouter progressivement environ 200ml de bouillon chaud, en fouettant. Remettre la sauce au citron dans la cocotte. Ajouter le poulet et laisser cuire 3 minutes. La soupe épaissira avec la cuisson de l’oeuf.
  6. Servir avec des rondelles de citron et des feuilles de persil.

Avgolemono - Greek chicken & lemon soup 3

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