Tiramisu cupcakes

Tiramisu cupcakes 5

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Browsing the recipes on my blog, you will be quick to notice that I quite like coffee-based recipes, like my nocciolato, coffee cream pots, mocha semifreddo amongst other things. These tiramisu cupcakes are probably the combination of what I like the most: coffee, chocolate, cake and mascarpone. And it happens to be a combination of the 2 most popular recipes my readers (i.e. you!) vist: my best tiramisu ever and my Nutella & Kinder Bueno cupcakes.

These little cuties are just to die for and it was such a pleasure to develop the recipe. The cupcake itself is a kind of pound cake (you need a stronger sponge to accommodate the liquid coffee) flavoured with coffee and vanilla, drenched in coffee (yes, just like the original dessert!), while the delectable frosting is a vanilla mascarpone, dusted with cocoa… I-rre-si-sti-ble!

Note: if you are not going to eat the cupcakes in one go, keep the naked cupcakes in a box, the coffee and the topping separate, then drench and pipe just before eating.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Tiramisu cupcakes 3

Tiramisu cupcakes

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Ingredients for the cupcakes

  • 50g butter at room temperature
  • 1 medium egg at room temperature
  • 50g flour, sifted
  • 1 tsp baking powder
  • 50g golden caster sugar
  • ½ tsp vanilla paste
  • ½ tbsp instant coffee diluted in ½ tbsp hot water
  • 25g dark chocolate chips
  • 1 espresso shot, cooled

Ingredients for the topping

  • 100g mascarpone cheese
  • 60g double cream
  • 1½ tbsp icing sugar
  • ½ tsp vanilla paste
  • 1 tsp unsweetened cocoa powder

Method for the cupcakes

  1. In the bowl of a stand mixer, mix the butter and sugar until pale and fluffy.
  2. Add the egg and mix.
  3. Add the vanilla and the coffee mixture, and mix.
  4. Add the flour, baking powder and the chocolate chips, and fold gently.
  5. Divide the mixture into 5 lined cupcake tins.
  6. Bake in a preheated oven at 180°C for 20 minutes.
  7. Poke holes in the cakes with a skewer and pour 1 tbsp of espresso over each cupcake.
  8. Leave to cool completely.

Method for the topping

  1. In a bowl, mix the mascarpone and the cream together.
  2. Fold in the sugar and vanilla.
  3. Place in a piping bag.

Assembly

  1. Pipe the topping on the cupcakes.
  2. Dust with cocoa powder.
  3. If you have pipettes, you can fill the with extra coffee and top the cupcakes with them.

Top


Cupcakes façon tiramisu

Tiramisu cupcakes 1

En vous promenant sur mon blog, vous verrez rapidement que j’aime beaucoup les recettes au cafe, comme mon nocciolato, mes liégeois au café, mon semifreddo au mocha , entre autres choses délicieuses. Ces cupcakes façon tiramisu sont en quelques sortes un mélange de mes ingrédients préférés : le café, le chocolat, le gâteau et le mascarpone. Et il se trouve qu’ils sont aussi un mix des deux recettes les plus plébiscitées par mes lecteurs (autrement dit, vous !) : mon tiramisu et mes cupcakes au Nutella & Kinder Bueno.

Ces petites beautés sont simplement à tomber par terre and j’ai pris un immense plaisir à créer cette recette. La base du cupcake est une sorte de quatre-quart (il faut une base solide pour acceuillir le café liquide) parfumé au café et à la vanille, imbibé de café (oui, comme le vrai dessert !), et le topping ultra gourmand est un mariage de mascarpone et de crème, saupoudré de cacao… I-rré-si-sti-ble!

Note: Si vous ne mangez pas tous les cupcakes d’un coup, les conserver dans une boîte hermétique sans topping, et le café et le topping séparément. Imbiber et décorer les cupcakes au dernier moment.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Cupcakes façon tiramisu

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Ingrédients pour les cupcakes

  • 50g de beurre, à température ambiante
  • 1 œuf moyen, à température ambiante
  • 50g de farine, tamisée
  • 1 càc de levure chimique
  • 50g de sucre blond
  • ½ càc d’extrait de vanille
  • ½ càs de café instantanné dilué dans ½ càs d’eau chaude
  • 25g de pépites de chocolat noir
  • 1 expresso, refroidi

Ingrédients pour le topping

  • 100g de mascarpone
  • 60g de crème entière liquide
  • 1½ càs de sucre glace
  • ½ càc d’extrait de vanille
  • 1 càc de cacao non sucré

Méthode pour les cucpakes

  1. Dans le bol d’un robot pâtissier, faire blanchir le beurre et le sucre.
  2. Ajouter l’œuf et mixer.
  3. Ajouter la vanille, le café dilué et mélanger.
  4. Ajouter la farine, la levure et les pépites de chocolat, et incorporer délicatement avec une spatule.
  5. Diviser la pâte dans 5 moules à cupcakes munis de caissettes.
  6. Cuire dans un four préchauffé à 180°C pendant 20 minutes.
  7. Percer des trous dans les cupcakes avec une brochette et verser 1 càs de café sur chacun des cupcakes.
  8. Laisser refroidir.

Méthode pour le topping

  1. Dans un bol mélanger le mascarpone et la crème.
  2. Incorporer le sucre et la vanille.
  3. Mettre dans une poche à douille.

Assemblage

  1. Glacer les cupcake avec le topping.
  2. Saupoudrer du cacao.
  3. Si vous avec des pipettes, vous pouvez les remplir de café et les piquer en déco.

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9 thoughts on “Tiramisu cupcakes

    1. Hi Sheryl! That’s very sweet of you! I aimed at making my visitors hungry when I first started and had to choose a layout, so I guess I’ve kind of achieved that, right? I hope you enjoy your visit and come back often. Welcome to my culinary world! 😊

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