Piedmontese peppers

Piedmontese peppers portrait

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These peppers bring the sunshine to my table and make my taste-buds dance every time I make them. They originate from the Northern Italian region of Piedmont and are a great main dish for a light lunch or supper, a fantastic side dish to any grilled or barbecued meat or white fish, or even as part of a buffet.

They are incredibly easy to prepare and you can even make them in advance as they can be enjoyed lukewarm or at room temperature. For a vegan option (as pictured at the very bottom of this post), just leave out the anchovies.

And if you like peppers and tomatoes, you could give my North-African shakshouka a go.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Piedmontese peppers

  • Servings: 4
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Ingredients

  • 8 mixed colour peppers, cut in half and deseeded
  • 32 cherry tomatoes
  • 8 basil leaves + small ones to garnish
  • 8 tsp olive oil
  • 4 cloves garlic, finely chopped
  • 8 anchovy fillets (leave out for vegan option)
  • salt & pepper

Method

  1. Place the peppers cut side up in an oven-proof dish.
  2. Fill each half with 4 cherry tomatoes, one basil leaf, half a clove of garlic, one tsp olive oil and season with salt & pepper.
  3. Bake in a preheated oven at 180°C for 30 minutes until cooked, lightly charred and juicy.
  4. Garnish with the small basil leaves, anchovies and more sea salt flakes and pepper.

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Poivrons à la Piémontaise

Piedmontese peppers above

Ces poivrons mettent le soleil sur la table et font danser mes papilles à chaque fois que je les cuisine. Ils sont originaires du Piedmont, dans le Nord de l’Italie, et sont parfaits pour un repas léger, en accompagnement de viandes ou poissons blancs grillés ou au barbecue, ou encore en buffet.

Ils sont incroyabement faciles à préparer et peuvent même être cuisinés à l’avance puisque’ils se servent tiède ou à température ambiante. Pour une version végétalienne (vegan), il vous suffira de laisser les anchois de côté (voir photo en bas de billet).

Et si vous aimez les poivrons et les tomates, je suis sure que ma Shakshouka vous plaira !

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Poivrons à la Piémontaise

  • Servings: 8
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Ingrédients

  • 8 poivrons de couleurs variées, coupés en deux et évidés de leurs pépins
  • 32 tomates cerise
  • 8 càc d’huile d’olive
  • 8 fillets d’anchois (ne pas ajouter pour une version vegan)
  • 4 gousse d’ail, finement hachées
  • 8 feuilles de basilic, plus quelques petites pour garnir
  • sel & poivre

Méthode

  1. Placer les poivrons dans un plat allant au four.
  2. Garnir chaque moitié de poivron avec une feuille de basilic, 4 tomates cerise, une càs d’huile d’olive, une demi gousse d’ail et assaisonner de sel & poivre.
  3. Mettre au four préchauffé à 180°C pendant 30 minutes, jusqu’à ce que les poivrons et les tomates soient rôtis, colorés mais encore juteux.
  4. Garnir de feuilles de basilic et d’anchois.

Piedmontese peppers vegan landscape

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