Strawberry & vanilla compote

Strawberry vanilla compote

Français

With only 5 ingredients and as many minutes it takes to prepare, this strawberry compote is extremely easy to make and comes in very handy.

A few ideas what to enjoy it in:

  • in a yogurt parfait: on top of Greek yogurt, sprinkled with granola (picture below)
  • warm, poured over vanilla ice-cream
  • to replace jam, on toast or toasted brioche (picture below)
  • to jazz up a slice of pound cake, along a dollop of mascarpone
  • in Eton Mess – with crushed meringues and whipped cream
  • over American or French pancakes
  • to top vanilla cheesecake

Strawberry compote yogurt parfait1

If you feel a bit more adventurous, you could try and replace the lemon with a few drops of balsamic vinegar. Strawberries & balsamic are heavenly together, like in my carpaccio.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Strawberry compote

  • Servings: 4
  • Time: 5 mins
  • Print

Ingredients

  • 400g strawberries, washed, hulled and quartered
  • 2 tbsp golden caster sugar
  • 1 tsp vanilla paste
  • ½ tsp lemon zest
  • ½ tsp lemon juice

Method

  1. In a saucepan, place all the ingredients over a medium heat.
  2. Bring to the boil and simmer for 3 minutes, stirring and breaking up some of the fruit as it cooks.
  3. Leave to cool and pour into a sterilised jar. Cover and keep in the fridge until you use it – keeps for a few days.

Top


Compotée de fraises à la vanille

Cette compotée ne nécessite que 5 ingrédients et autant de minutes pour la préparer. Elle est déliciseuse et peut entrer dans la composition de nombreuses créations.

Quelques idées :

  • dans un parfait au yaourt : Sur un yaourt grec, parsemée de granola (photo ci-dessus)
  • tiède, sur une boule de glace à la vanille
  • en remplacement de confiture, sur un toast ou de la brioche toastée (photo ci-dessous)
  • pour égayer un quatre-quart avec une cuillérée de mascarpone
  • dans un Eton Mess : avec des meringues brisées et de la chantilly
  • sur des crêpes ou des pancakes
  • sur un cheesecake

Toasted brioche & strawberry compote

Si vous avez l’âme d’un aventurier, je vous propose de remplacer le citron par quelques gouttes de vinaigre balsamique, les deux font la paire, comme dans mon carpaccio.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Compotée de fraises à la vanille

  • Servings: 4
  • Time: 5 mins
  • Print

Ingrédients

  • 400g de fraises, lavées, équeuttées et coupées en 4
  • 2 càs de sucre brun
  • 1 càc d’extrait de vanille
  • ½ càc de zeste de citron
  • ½ càc de jus de citron

Méthode

  1. Mettre tous les ingrédients dans une casserole et porter à ébullition.
  2. Laisser cuire 3 minutes en remuant et en écrasant quelques fruits.
  3. Laisser refroidir et transvaser dans un pot en verre stérilisé. Se conserve couvert et au frais quelques jours.

Haut

Advertisements

4 thoughts on “Strawberry & vanilla compote

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s