Super moist walnut & raisin carrot cake

Carrot cake sliced 2

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I really enjoy a slice of carrot cake once in a while. I didn’t really know it before coming to the UK but since I discovered it, I have loved the delicious spices that make this cake quite unique in taste.

When I make it at home, I use Sally’s recipe but I don’t always make a proper icing to cover the whole cake. In this particular instance, I have opted for a glaze, made from the same ingredients usually found in the icing – cream cheese, butter, sugar and vanilla. This results in a lighter version of it, because although I think some kind of icing or glaze is needed, the icing can become sickly very quickly.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Carrot cake

  • Servings: 6/8
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Ingredients for the cake

  • 100g dark brown soft sugar
  • 90ml sunflower oil
  • 30g Greek yogurt
  • 2 medium eggs
  • 1 tsp vanilla paste
  • 125g flour, sifted
  • ½ tsp bicarbonate of soda
  • 1 tsp ground cinnamon
  • 1/8 tsp freshly ground nutmeg
  • ¼ tsp salt
  • 130g very finely grated carrots
  • 100g toasted walnuts, chopped
  • 45g raisins, soaked in hot water (to make them plump and juicy) and drained then rolled in flour (so they don’t sink to the bottom of the cake)

Ingredients for the cream cheese glaze

  • 50g  full fat cream cheese, at room temperature
  • 30g  unsalted butter, at room temperature
  • 60g icing sugar, sifted
  • ½ tsp double cream
  • ¼ tsp vanilla paste
  • pinch of salt

Decoration – this is my way of doing it but feel free to get creative!

  • cinnamon stick
  • vanilla pod
  • nutmeg
  • toasted walnut halves
  • dark brown soft sugar
  • carrot curls
  • raisins

Method for the cake

  1. In the bowl of a stand mixer, beat the sugar and the oil. Add the yogurt and beat for 1 minute to combine.Add the eggs, one by one, mixing well after each addition. Add the vanilla.
  2. In another bowl, mix the flour, baking soda, cinnamon, nutmeg and salt. Add to the wet ingredients and stir with a spatula until just combined.
  3. Add the carrots, walnuts and raisins and stir one last time.
  4. Pour the batter into a lined cake (loaf) tin and bake in a preheated oven at 175°C for about 30 minutes – if you insert a skewer into the centre of the cake, it should come out clean. Leave the cake to cool completely before glazing.

Method for the cream cheese glaze

  1. In the bowl of a stand mixer, mix the butter and cream cheese together until combined.
  2. Add the icing sugar and vanilla and mix again until combined.

Assembly

  1. Pour the glaze over the cooled, un-molded cake.
  2. Decorate with a cinnamon stick, a vanilla pod, some raisins, sprinklings of dark brown sugar and some grated carrot curls JUST before serving.

 

Top


Carrot cake moelleux aux noix & raisins secs

Carrot cake on plate

J’ai découvert le carrot cake en m’installant en Angleterre et je dois dire que j’apprécie une bonne part de temps en temps. Je pense que c’est le goût des épices que j’aime autant et qui confèrent à ce gâteau tout son caractère, ma foi, assez unique.

Quand j’en fais à la maison, j’utilise la recette de Sally mais j’aime souvent remplacer le glaçage épais par un nappage (au cream cheese toujours) plus fin et plus digeste.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Carrot cake

  • Servings: 6/8
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Ingrédients pour le cake

  • 100g de cassonade brune
  • 90m d’huile de tournesol
  • 30g de yaourt Grec
  • 2 œufs de calibre moyen
  • 1 càc d’extrait de vanille
  • 125g de farine tamisée
  • ½ càc de bicarbonate de soude
  • 1 càc de cannelle moulue
  • 1/8 càc de muscade fraichement moulue
  • ¼ càc de sel
  • 130g de carottes finement râpées
  • 100g de noix, torréifiées et grossièrement coupées
  • 45g de raisins secs, plongés 2 minutes dans de l’eau bouillante (pour les rendre plus souples et juteux), égouttés et roulés dans de la farine (pour éviter qu’ils ne sombrent au fond du cake)

Ingrédients pour le nappage

  • 50g  de cream cheese, à température ambiante
  • 30g de beurre doux, à température ambiante
  • 60g de sucre glace, tamisé
  • ½ càc  de crème entière liquide
  • ¼ càc   d’extrait de vanille
  • une pincée de sel

Décoration – voci ma version mais soyez créatifs et laissez libre court à votre imagination !

  • un bâton de cannelle
  • une gousse de vanille
  • une noix de muscade
  • des cerneaux de noix torréifiées
  • de la cassonade
  • des filaments de carottes noués
  • des raisins secs

Méthode pour le cake

  1. Dans le bol d’un robot pâtissier, mixer l’huile et la cassonade. Ajouter le yaourt et mixer 1 minute. Ajouter les œufs un par un en mélangeant bien après chaque addition. Ajouter la vanille et mixer.
  2. Dans un autre bol, mélanger la farine, le bicarbonate de soude, la cannelle, la muscade et le sel. Les ajouter au premier bol en mélangeant avec une spatule JUSTE assez pour ne plus avoir de farine.
  3. Ajouter les carottes, les noix et les raisins secs et mélanger une dernière fois. Verser dans un moule à cake chemisé dans un four à 175°C pendant 30 minutes environ (ou jusqu’à ce que la pointe d’une brochette ressorte propre quand vous piquez le centre du cake). Laisser refroidir.

Méthode pour le nappage

  1. Dans un bol, battre le beurre et le cream cheese.
  2. Ajouter le sucre glace et la vanille et mixer encore.

Assemblage

  1. Démouler le cake refroidi et le napper.
  2. Le décorer juste avant de le déguster.

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8 thoughts on “Super moist walnut & raisin carrot cake

  1. Encore moi, Tout à l’heure je suis passée sur ton blog à la va vite pour essayer de voir toutes les recettes de la bataille food, mais là je suis de retour, et ton blog est magnéfique…. je vais passé la nuit dessus, hihihihihi en tout cas, je vois des recettes qui me font de l’oeil et je suis super heureuse de faire ta connaissance, gros bisous

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