Braised chunky TexMex chilli con carne

Chunky beef chillli con carne

Français

I’ve been making chilli con carne for years now, but I have to admit I usually use ground beef because it isn’t very time consuming.

When I feel like having a lazy Sunday for example, I make this richer, more hearty chilli using a slow braising method. I’ve found recipes in a Texan recipe book my sister brought me back from the USA last Summer – Texas Hometown Cookbook by Sheila Simmons & Kent Whitaker, and also in Master Chef UK 2005 winner Thomasina Miers’s Mexican Food made simple and I’ve mixed (hence its TexMex name) and adapted them a little bit to make this recipe mine.

The dish has a fabulous depth of flavour and because it is so slowly cooked, the meat just so tender, falls apart and melts in the mouth…

And if you want to make a complete Mexican feast, I highly recommend accompanying it with my guacamole, my corn on the cob and my virgin piña colada.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Braised chunky chilli con carne

  • Servings: 4
  • Time: 15 min prep + 3 hours cooking
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Ingredients

  • 500g stewing beef, into cubes
  • 400g tin chopped tomatoes
  • 1 beef stock cube
  • 400ml warm water
  • 2 green peppers
  • 200g red kidney beans
  • 200g sweetcorn kernels
  • 2 medium onions, finely chopped
  • 4 cloves garlic, crushed
  • 1 tsp cinnamon
  • 2 tsp ground coriander
  • 2 tsp ground cumin
  • 1 tsp chilli flakes or chilli powder
  • 2 tsp chipotle paste
  • 2 bay leaves
  • 2 tsp salt
  • 1 tbsp balsamic vinegar
  • 2 tbsp vegetable oil
  • 1 tsp sugar

To serve:

  • tortillas and/or rice
  • sour cream
  • grated Monterrey Jack cheese
  • fresh coriander
  • lime wedges

Method

  1. In a cast iron casserole, heat up the oil and brown the meat on all sides. Place the meat on a plate and sauté the onion, garlic and peppers in the casserole.
  2. Return the beef and add all remaining ingredients except the beans and sweetcorn.
  3. Bring to the boil, place the lid on and place in a preheated oven at 140°C for 2 hours.
  4. Add the beans and the sweetcorn and return in the oven for another hour or until the meat is nice and tender.
  5. Serve with all the toppings and accompaniments.

Top


Chilli con carne TexMex braisé

Chunky beef chilli con carne

Cela fait des années que je fais du chilli con carne avec de la viande hachée de bœuf parce que c’est une recette bonne, facile et rapide.

Quand j’ai un peu plus de temps, cela dit, j’aime préparer le chilli con carne avec des morceaux de bœuf et les laisser mijoter longuement à basse température dans le four – parfait pour un jour de weekend sans prise de tête ! J’ai trouvé des recettes dans un livre de cuisine Texane que ma sœur m’a gentillement rapporté l’été dernier,  Texas Hometown Cookbook de Sheila Simmons & Kent Whitaker, et aussi dans le livre de Thomasina Miers (gagnante Master Chef UK 2005) Mexican Food made simple et je l’ai ai combinées (d’où l’appellation TexMex de ma recette) et me les suis appropriées un peu en les adaptant.

Ce chilli con carne a une multitude de saveurs et la viande est ultra fondante… Juste un délice !

Enfin, si vous souhaitez un festin mexicain complet, je recommande vivement de l’accompagner de mon guacamole, d’épis de maïs et de ma virgin piña colada.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Chilli con carne TexMex braisé

  • Servings: 4
  • Time: 15 mins de préparation + 3h de cuisson
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Ingrédients

  • 500g de bœuf à braiser, en cubes
  • 400g de tomates pelées en boîte
  • 1 cube de bouillon de bœuf
  • 400ml d’eau chaude
  • 2 poivrons verts
  • 200g de haricots rouges
  • 200g de maïs
  • 2 oignons moyens, émincés
  • 4 gousses d’ail, émincées
  • 1 càc de cannelle
  • 2 càc de coriandre moulue
  • 2 càc de cumin moulu
  • 1 càc de piment en poudre ou en flocons
  • 2 càc de chipotle (ou du paprika fort fumé)
  • 2 feuilles de laurier
  • 2 càc de sel
  • 1 càs de vinaigre balsamique
  • 2 càs d’huile végétale
  • 1 càc  de sucre

Pour servir :

  • tortillas et/ou riz
  • sour cream
  • du fromage râpé (type Monterrey Jack)
  • de la coriandre fraîche

Méthode

  1. Dans une cocotte en fonte, faire chauffer l’huile et faire dorer la viande. Retirer la viande et faire sauter les oignons, l’ail et les poivrons quelques minutes.
  2. Remettre la viande dans la cocotte et ajouter tous les autres ingrédients sauf les haricots et le maïs.
  3. Porter à ébullition, couvrir et enfourner dans un four préchauffé à 140°C pendant 2 heures.
  4. Ajouter les haricots et le maïs et renfourner pour une heure ou jusqu’à ce que la viande soit tendre.
  5. Servir avec tous les accompagnements.

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