Lime curd

Lime curd

Français

Lime curd is absolutely fantastic, easy to make and a great fruity alternative to – let’s say – chocolate spread! Its lemon cousin is most often called for in many recipes but you can easily substitute one for the other and be playful in the kitchen!

It is also a great way to use up egg yolks – if you need many whites for meringues, pavlovas or mousses for example.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Lime curd

  • Servings: about 200g
  • Time: 15 mins
  • Print

Ingredients

  • 3 limes, juice and zest
  • 40g unsalted butter, cubed
  • 65g sugar
  • 3 egg yolks (from medium eggs)

Method

  1. In a cold saucepan, whisk together the lime juice and zest, sugar and egg yolks. Add the butter and place over a very low heat.
  2. Whisk continuously until thick enough to coat the back of a spoon (it will thicken even more when completely cooled).
  3. Pour into a sterilised jar, leave to cool at room temperature and refrigerate.

Top


Curd de citron vert

Lime curd 3

Le curd est absolument délicieux, facile à faire et une belle alternative fruitée à la pâte à tartiner au chocolat ! Son cousin au citron est le plus habituellement utilisé dans les recettes, mais soyez créatifs et remplacez l’un par l’autre, vous en serez ravis !

C’est aussi une recette utilie puisqu’elle permet d’utiliser des jaunes d’oeufs qui pourraient être laissés à l’abandon après avoir fait des meringues, pavlovas ou autres mousses.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Curd de citron vert

  • Servings: environ 200g
  • Time: 15 mins
  • Print

Ingrédients

  • 3 citrons verts, jus et zeste
  • 40g de beurre doux, en cubes
  • 65g de sucre
  • 3 jaunes d’oeufs (calibre moyen)

Méthode

  1. Dans une casserole froide, fouetter le jus et zeste des citrons verts, le sucre et les jaunes d’oeufs. Ajouter le beurre et mettre sur un feu très doux.
  2. Continuer de fouetter jusqu’à ce que le curd épaississe et nappe le dos d’une cuillère (il épaissira davantage une fois complètement froid).
  3. Verser dans un pot stérile, laisser refroidir à température ambiante et réfrigérer.

Haut

Advertisements

One thought on “Lime curd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s