Mexican chicken enchilada soup

Enchilada soup

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This is probably one of the most delicious soups I have ever had. I love love love Mexican food, and I’ve heard you can turn any Mexican dish into a soup! And this might be true, given the number of times I have done so 🙂 !

My chicken enchilada soup is not really a straight forward soup for which you just cook your veggies and blend, but it is really worth the extra effort. Believe me.

For a vegetarian version, which I do have occasionally, simply omit the chicken and use vegetable stock or just water.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Chicken enchilada soup

  • Servings: 4
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Ingredients for the soup

  • 3 ripe tomatoes on the vine, quarters
  • 1 corn on the cob, roasted and corns off
  • 1 can red kidney beans, rinsed and drained
  • 1 red pepper, charred directly on the flame and peeled
  • 1 chicken breast, boneless, skinless
  • 1 large red onion, diced
  • 600ml chicken stock
  • 2 tsp ground coriander
  • 2 tsp ground cumin
  • 1 tsp cinnamon
  • 2 tsp chipotle paste
  • salt & pepper
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 1 bunch coriander (stalks only for the soup – reserve leaves for topping
  • juice of 1 lime

Toppings

  • 2 corn tortillas, cut into stripes and baked until crispy
  • 2 avocados, sliced
  • 4 dollops sour cream
  • ½ lime into slices
  • coriander leaves
  • grated Monterrey Jack cheese
  • extra chipotle paste

Method

  1. In a large pot on a medium heat, place the oil, tomatoes, onion, half the red pepper, whole chicken breast, seasoning, spices, chipotle paste and coriander stalks. Sauté until the chicken is seared.
  2. Add the chicken stock and simmer until the chicken is cooked – about 20 minutes.
  3. Remove the chicken and shred it when cool enough to handle.
  4. Blend the soup.
  5. Return the chicken into the soup, along the corn kernels, beans, reserved half red pepper cut into cubes and lime juice.
  6. Divide into serving bowls and top with the toppings.

Top


Soupe mexicaine d’enchilada au poulet 

Enchilada soup 1

Cette soupe est probablement l’une des meilleures que j’aie mangé. J’adore la cuisine mexicaine, et j’ai même entendu dire que l’on pouvait transformé tout plat mexicain en soupe ! Il doit y avoir du vrai dedans, vu le nombre de fois que je l’ai fait 🙂 !

Ma soupe mexicaine d’enchilada au poulet n’est pas forcément la plus rapide mais les efforts supplémentaires nécessaires pour faire les tortillas croustillantes, faire rôtir le maïs ou griller le poivron en vaudront la peine. Croyez-moi !

Pour une version végétarienne tout aussi délicieuse, omettre le poulet et remplacer le bouillon de poulet par du bouillon de légumes ou juste de l’eau.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Soupe mexicain d'enchilada au poulet

  • Servings: 4
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Ingrédients

  • 3 grosses tomates mures, coupées en quartiers
  • 1 épi de maïs rôti et égrainé
  • 1 petite boîte de haricots rouges, rinsés et égouttés
  • 1 poivron rouge grillé et épluché
  • 1 blanc de poulet
  • 1 gros oignon rouge émincé
  • 600ml de bouillon de poulet
  • 2 càc de coriandre moulue
  • 2 càc de cumin moulu
  • 1 càc de cannelle moulue
  • sel & poivre
  • 2 càc de pâte chipotle
  • 1 càs d’huile de tournesol
  • 1 petit bouquet de coriandre (queues seulement pour la soupe, réserver les feuilles pour garnir)
  • jus d’1 citron vert

Garnitures

  • 2 galettes tortillas coupées en lamelles et toastées au four
  • 2 avocats en lamelles
  • 4 càs de sour cream
  • ½ citron vert en rondelles
  • feuilles de coriandre
  • fromage Monterrey Jack râpé
  • plus de pâte chipotle

Méthode

  1. Dans une cocotte sur un feu moyen, faire revenir l’huile avec les tomates, les oignons, la moitié du poivron, le blanc de poulet entier, l’assaisonnement, les épices, le chipotle et les tiges de coriandre.
  2. Ajouter le bouillon et laisser mijoter environ 20 minutes jusqu’à ce que le poulet soit cuit.
  3. Retirer le poulet et l’effiler.
  4. Mixer la soupe et y retourner le poulet, avec la moitié du poivron réservé coupé en cubes, le maïs, le haricots et le jus de citron vert.
  5. Répartir dans des bols et ajouter toutes les garnitures.

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