Slow-braised lamb shanks

Lamb shanks

Français

Lamb shanks are my favourite cut of meat by far. I love them any way they are prepared, but this slow-braised type of roast has to be my ultimate choice, in which the meat simply falls off the bone. Maybe (surely) my wish for my last dish on Earth!

With minimal preparation needed at the start, the dish only requires 2 minutes attention half way through the 3-hours cooking time. A great rustic-looking winter Sunday roast, I would say, that leaves plenty of time to be lazy, enjoy a cuppa (or two) watching a movie while the magic happens in the oven and the delectable smells fill the kitchen…

Oh, one last thing! The potatoes, because they also are slow cooked, just melt in the mouth and are packed full of meaty flavours. This really is a one-pot wonder, believe me!

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Slow-braised lamb shanks

  • Servings: 4
  • Print

Ingredients

  • 4 lamb shanks
  • 4 large baking potatoes, scrubbed, washed and cut into chunks
  • 1 large red onion, peeled and cut into 8
  • 1 head garlic, sliced in two horizontally
  • 5 bay leaves
  • 1 tbsp dried oregano
  • 1 tbsp paprika
  • salt & pepper
  • 2 vegetables stock-cubes
  • 300ml hot water
  • 1 tbsp vegetable oil

Method

  1. In a casserole type of dish, heat the oil and brown the seasoned (salt & pepper) lamb shanks on all sides.
  2. While the meat is browning, prepare the potatoes and season them with salt & pepper, and half the paprika and oregano.
  3. Season the meat with the rest of the paprika and oregano.
  4. Add the potatoes, garlic, onion, bay leaves, crumbled stock cubes and water to the casserole.
  5. Cut one sheet of baking paper, place it under running water and scrunch it. Unfold and cover the casserole with it. This will maintain the moisture in the casserole dish and it helps keep the meat juicy and moist. Place the lid onto the casserole dish and place in a preheated oven, at 150°C for 3 hours. Make sure you turn the shanks after the first 1.5 hours.
  6. After 3 hours, remove the lid and baking paper, and put on a medium heat gas-top burner and reduce the sauce to thicken.

Top


Souris d’agneau braisées

Lamb shanks

La souris d’agneau est mon morceau de viande préféré, de loin ! J’en suis fan quelle que soit la façon dont elles sont préparées, mais je dois avouer mon gros point faible pour ma recette braisée, où elles se retrouvent presque confites, et la viande se détache rien qu’avec une fourchette… Hmmm un délice ! Probabalement (certainement) mon vœu pour mon dernier plat sur Terre !

Avec une préparation minimale en début de recette, ce plat ne nécessite que 2 minutes d’attention, au milieu des 3 heures de cuisson. Un délicieux plat d’hiver, rustique à souhait et parfait pour les dimanches froids et/ou enneigés, qui laisse libre de pantoufler ou siroter un thé (ou deux ou trois !) devant un bon film pendant que la magie opère dans le four et que les odeurs embaument la cuisine…

Avant de finir, une dernière petite note. Les pommes de terre, puisqu’elles sont aussi cuites longtemps à basse température sont ultra fondantes et absolument pleines de saveurs. Ce plat est vraiment une merveille !

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Souris d'agneau braisées

  • Servings: 4
  • Print

Ingrédients

  • 4 souris d’agneau
  • 4 grosses pommes de terre (type Maris Piper ou Désirée), lavées, brossées et coupées en morceaux
  • 1 gros oignon rouge, coupé en 8
  • 1 tête d’ail entière coupée en 2 horizontalement
  • 5 feuilles de laurier
  • 1 càs d’origan séché
  • 1 càs de paprika
  • sel & poivre
  • 2 bouillon-cube de légumes
  • 300ml d’eau chaude
  • 1 càs d’huile végétale

Méthode

  1. Dans une cocotte en fonte, faire chauffer l’huile et faire dorer la viande assaisonnée de sel & poivre sur toutes les faces.
  2. Pendant ce temps, préparer les pommes de terre et les assaisonner de sel & poivre, et de la moitié du paprika et de l’origan.
  3. Quand la viande est prête assaisonner avec le reste du paprika et de l’origan.
  4. Ajouter les pommes de terre, l’oignon, l’ail, le laurier, les cubes de bouillon émiettés et l’eau dans la cocotte.
  5. Couper une feuille de papier cuisson, la passer sous l’eau du robinet en la froissant. L’essorer, la déplier et la déposer sur le plat. Cela créera une atmosphère dans laquelle la vapeur de cuisson sera maintenue et la viande sera bien moelleuse et juteuse. Recouvrir avec le couvercle et enfourner dans un four préchauffé à 150°C pendant 3 heures. Retourner la viande au bout d’une heure et demie.
  6. Au bout des 3 heures, retirer le couvercle et la feuille de papier cuisson et faire réduire la sauce sur un feu moyen (de la gazinière).

Haut

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s