Apple, speculoos, pecan & maple syrup crumble

Crumble 2

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Crumbles are a great warming winter dessert and I love serving them with a contrasting ice-cold creamy scoop of ice-cream. Here, I used vanilla bean for myself but my other half opted for a Speculoos? Specu-Love scoop of Ben & Jerry’s ice cream, and I must say it was very tasty and complementing.

I was inspired by the talented Donna Hay and my recent trip to Canada (yes, the pecans and maple syrup come from there). I adapted her recipe slightly to make it closer to what I really like eating. The result is fantastic and never fails to impress.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Apple, speculoos & maple syrup crumble

  • Servings: 6
  • Time: 25 mins
  • Print

Ingredients

  • 2 Granny Smith apples, peeled, cored and cubed
  • 60g maple syrup
  • 70g speculoos biscuits, crushed
  • 50g plain flour
  • 20g pecan nuts, very coarsely chopped
  • 50g unsalted butter, melted
  • 1 pinch of salt
  • 4 scoops ice-cream to serve

Method

  1. In a bowl, place the apples, drizzle with the maple syrup and give it a gentle mix to coat the apples. Divide into 4 ramequins and place on a baking sheet.
  2. In another bowl, place the crushed biscuits, flour and pecans and mix together. Add the butter and combine with your fingertips to combine into big crumbs. Divide on top of the apple mixture.
  3. Bake in a preheated oven at 180°C for 15 minutes.
  4. Leave to cool slightly and serve warm with a scoop of ice-cream.

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Crumble pommes, speculoos, noix de pécan & sirop d’érable 

Crumble 1

Les crumbles sont des desserts hyper sympas en hiver. J’aime les servir avec une boule de glace qui rend l’ensemble chaud-froid et crémeux, et très intéressant. Mon choix s’est porté sur une glace vanille mais mon mari a opté pour une boule de Ben & Jerry’s Speculoos? Specu-Love qui, je dois l’avouer, était en accord parfait avec le dessert !

J’ai été inspirée par l’Australienne Donna Hay et par mon récent voyage au Canada (oui l’érable et les pécan viennent de là-bas). J’ai adapté sa recette pour qu’elle corresponde plus à mes goûts. Le résultat est toujours parfait et impressionnant !

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Crumble pommes, speculoos, noix de pécan & sirop d'érable

  • Servings: 4
  • Time: 25 mins
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Ingrédients

  • 4 pommes Granny Smith, pelées, sans trognon et coupées en cubes
  • 60g de sirop d’érable
  • 70g de speculoos écrasés
  • 50g de farine
  • 20g de noix de pécan
  • 50g de beurre fondu
  • 1 pincée de sel
  • 4 boules de glace pour servir

Méthode

  1. Dans un bol, mettre les pommes, les arroser de sirop d’érable et mélanger doucement pour enrober les pommes. Répartir dans 4 ramequins et placer sur une plaque de cuisson.
  2. Dans un autre bol, mélanger la farine, les biscuits et les noix de pécan. Ajouter le beurre fondu et mélanger du bout des doigts pour obtenir des morceaux de crumble. Répartir sur les pommes.
  3. Enfourner dans un four préchauffé à 180°C pendant 15 minutes.
  4. Laisser refroidir un peu et servir avec une boule de glace.

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