Chipotle butternut squash soup

Chipotle butternut squash soup

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This spicy soup is a favourite of mine, especially when I want a quick and satisfying meal.

Chipotles are Mexican dried smoked chillies which give this soup exceptional depth of flavour and make this humble bowl of soup so lively and enjoyable. If you cannot get any, replace with chilli and smoked paprika.

Although feta cheese is Greek, it is the closest to a Mexican queso fresco (fresh cheese) with a salty-sour tang that is why it is a good substitute.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Chipotle butternut squash soup

  • Servings: 4
  • Time: 30 mins
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Ingredients

  • 1 small butternut squash (around 800g), peeled and chopped
  • 1 red onion, chopped
  • 2 garlic cloves
  • 1 corn on the cob, grilled or roasted and kernels off
  • 1 small can red kidney beans, drained
  • 1 litre vegetable stock (up to 1.5 litres depending on how thick you like your soup)
  • 2 tsp chipotle paste
  • 2 tsp ground coriander
  • 2 tsp ground cumin
  • 1 tbsp vegetable oil
  • juice of 1 lime
  • 100g Greek feta cheese
  • salt
  • fresh coriander (optional)
  • chilli flakes (optional)

Method

  1. Place the butternut, onion, garlic,  chipotle, coriander, cumin, oil and salt in a pot and sauté the veg for 5 minutes.
  2. Pour the stock, bring to the boil then reduce the heat and simmer covered for 20 minutes.
  3. When cooked, save a few pieces of butternut and blend with a stick blender. Add the butternut pieces, corn, red kidney beans, lime juice, and garnish with crumbled feta cheese, and – if you want an extra kick of heat chilli flakes and finally fresh coriander if using before serving,

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Soupe de courge butternut au chipotle  

Chipotle butternut squash soup

Cette soupe épicée et l’une de mes préférées, en particulier quand je veux un repas facile et délicieux.

Les chipotles sont des piments mexicains séchés et fumés, et donnent à cette soupe ma foi assez humble beaucoup de complexité et de saveur. Ils se trouvent entiers ou en pâte (comme une sorte de harissa). Si vous n’arrivez pas à mettre la main sur de tels piments, remplacez-les par du paprika fumé et du piment moulu.

Bien que la feta soit un fromage grec, c’est ce qui se rapproche le plus du queso fresco mexicain, avec son gout salé et acidulé, et la feta est donc un bon substitut.

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Soupe de courge butternut au chipotle

  • Servings: 4
  • Time: 30 mins
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Ingrédients

  • 1 petite courge butternut (800g), pelée et coupée en cubes
  • 1 oignon rouge, émincé
  • 2 gousse d’ail
  • 1 épi de maïs grillé ou rôti, dont on aura coupé les grains
  • 1 petite boite de haricots rouges, égouttés
  • 1 litre (voire 1.5 litres selon la consistance désirée) de bouillon de légume
  • 2 càc de pâte de chipotle
  • 2 càc de coriandre moulue
  • 2 càc de cumin moulu
  • 1 càs d’huile végétale
  • jus d’un citron vert
  • 100g de feta
  • sel
  • un petit bouquet de coriandre fraiche (facultatif)
  • des flocons de piment (facultatif)

Méthode

  1. Placer la courge, l’oignon, l’ail, le chipotle, la coriandre, le cumin le sel et l’huile dans une cocotte et faire revenir 5 minutes.
  2. Ajouter le bouillon, porter à ébullition, réduire le feu, couvrir et laisser cuire 20 minutes.
  3. Réserver quelques cubes de courge, et mixer la soupe avec un mixeur plongeant. Ajouter la courge, le maïs, les haricots, le jus de citon vert. Servir accompagné de feta émiettée et de piment et de coriandre si souhaité.

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