Speculoos-stuffed & glazed muffins

 Muffin biscoff

Français

These muffins are based on a recipe I found in one of my favourite blogs – Sally’s baking addiction.

With one batch of the same batter I slightly adapted, (because I have never been able to make up my mind about which ones are my favourite) I make 4 Nutella-stuffed cinnamon sugar muffins and I fill and glaz the other 4 muffins with speculoos butter and finish them with a sprinkle of crushed speculoos.

Because they are made with whole wheat flour, they are more chewy and dense than traditional muffins in my opinion, but they are absolutely scrumptious and I urge you to try them!

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Muffin biscoff 2

Speculoos-stuffed and glazed muffins

Ingredients for the muffins

  • 75g unsalted butter, at room temperature
  • 100g sugar
  • 1 large egg
  • 1 tsp vanilla paste
  • 120ml milk
  • 95g whole wheat flour
  • 95g plain flour, sifted
  • 1½ tsp baking powder
  • ½ tsp ground cinnamon
  • ½ tsp salt
  • 4 tsp Nutella
  • 4 tsp Speculoos spread

Ingredients for the toppings

  • 25g sugar
  • 1 tsp cinnamon
  • 25g unsalted butter
  • 2 tsp Speculoos spread
  • 2 crushed Speculoos biscuits

Method

  1. In a stand mixer, cream sugar and butter together.
  2. Add the egg, vanilla and milk.
  3. Add the flours, cinnamon and salt, mixing gently with a spatula until just combined. Make sure you do not over-mix otherwise the muffins will turn out tough.
  4. Fill in 8 lined muffins cases with half the batter. Add 1 tsp of Nutella in 4 muffins and 1 tsp Speculoos spread in the other 4 muffins. Divide the remaining batter into the 8 muffin cases.
  5. Bake in a preheated oven at 220ºC for 5 minutes then reduce the heat down to 180ºC and bake for a further 12 to 15 minutes. Allow to cool.
  6. While they are cooling, melt the butter and mix the sugar and cinnamon together. Once cooled, dip the tops of the Nutella muffins into the butter then coat in the sugar-cinnamon mixture. For the other 4 muffins, spread ½ a tsp Speculoos spread on top of each muffins and sprinkle with ½ a crushed speculoos biscuit.

Nutella stuffed sugar & cinnamon muffins

Top


Muffins fourrés et glacés au speculoos

Muffin biscoff 2

Ces muffins sont basés sur une recette que j’ai trouvée sur un de mes blogs préférés – Sally’s baking addiction.

Avec la même recette de pâte (et parce que je n’ai jamais été capable de trancher et choisir celui que je préfère), je fais 4 muffins fourrés au Nutella et enrobés de sucre et de cannelle, et je fourre et glace les 4 autres muffins de pâte de speculoos et les finis avec des éclats de biscuits speculoos.

Parce qu’ils sont faits avec de la farine complète, je les trouve un peu plus denses et ont plus de mâche que des muffins plus classiques mais ils n’en sont pas moins bons et je vous suggère de les tester sans plus attendre !

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Muffins fourrés et glacés au speculoos

  • Servings: 6
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Ingrédients pour les muffins

  • 75g de beurre doux, à température ambiante
  • 100g de sucre
  • 1 gros oeuf
  • 1 càc de vanille
  • 120ml de lait
  • 95g de farine de blé complète
  • 95g de farine, tamisée
  • 1½ càc de levure chimique
  • ½ càc de cannelle
  • ½ càc de sel
  • 4 càc de Nutella
  • 4 càc de pâte de speculoos

Ingrédients pour les toppings

  • 25g de sucre
  • 1 càc de cannelle
  • 25g de beurre doux
  • 2 càc de pâte de speculoos
  • 2 biscuits speculoos émiettés

Méthode

  1. Dans le bol d’un robot pâtissier, faire blanchir le beurre et le sucre
  2. Ajouter l’oeuf, la vanille et le lait.
  3. Ajouter les farines, la cannelle et le sel en mélangeant délicatement avec une spatule. Attention de ne pas trop travailler la pâte pour ne pas avoir des muffins durs.
  4. Remplir 8 caissettes disposées dans des moules à muffins avec la moitié de la pâte. Ajouter 1 càc de Nutella dans 4 muffins et 1 càc de pâte de speculoos dans les 4 autres muffins. Répartir le reste de la pâte sur les 8 muffins.
  5. Enfourner dans un four préchauffé à 220ºC pendant 5 minutes puis réduire la température à 180ºC et duire pendant 12 à 15 minutes. Laisser refroidir.
  6. Pendant ce temps, faire fondre le beurre et mélanger le sucre et la cannelle dans un autre bol. Une fois froids, tremper le haut de 4 muffins dans le beurre puis les tremper dans le mélanger sucre/cannelle pour les enrober. Pour les autres muffins, étaler ½ càc de pâte de speculoos spread sur chaque muffin et parsemer d’éclat de biscuits speculoos.

Nutella stuffed sugar & cinnamon muffins

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