Pistachio & raspberries financiers

Pistachio & raspberry financiers

Français

Financiers are little French cakes traditionally made with egg whites and ground almonds. They are actually a great way of using up egg whites, instead of making the usual meringues or angel food cakes – I started making these when I started making plenty of crême brûlées.

Over time, I have tried many combinations, varying the nuts and marrying them with an extra ingredient. This version combines BFFs pistachios and raspberries. How I love love love love them!! 🙂

The secret is to melt and cook the butter until it gets to an amber colour, this is what is called “beurre noisette” in French – literally “hazelnut butter” or when the butter gets a nutty colour and taste.

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Pistachio & raspberries financiers

  • Servings: 6
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Ingredients

  • 50g flour, sifted
  • 7g baking powder
  • 70g icing sugar, sifted
  • 50g pistachios, ground
  • 70g unsalted butter
  • 4 egg whites (medium eggs)
  • 18 raspberries

Method

  1. In a sauce pan on a medium heat, melt the butter and cook it until it gets to an amber/hazelnut colour. Leave to cool in a small cup.
  2. In a medium bowl, mix the flour, baking powder, pistachios and icing sugar.
  3. Add the egg whites and mix.
  4. Add the cooled butter and mix.
  5. Divide the mixture into 6 moulds, top with 3 raspberries and bake for 10 minutes in a preheated oven at 180ºC.

Top


Financiers pistache & framboise 

Pistachio & raspberry financiers

Les financiers sont des petits gâteaux traditionnellement à base de blancs d’œufs et d’amandes moulues. Ils permettent d’utiliser des blancs d’œufs qui trainent dans le frigo, plutôt que d’en faire des sempiternelles meringues par exemple – j’ai commencé à faire des financiers quand je me suis mise à faire des crême brûlées.

Avec le temps, j’ai fait plusieurs versions de financiers, en variant les fruits secs et un second ingrédient dans la recette. Celle-ci met en avant les meilleurs amis pistache & framboise – et j’en suis fan !

Le secret des financiers est de faire un beurre noisette en faisant fondre et cuire le beurre jusqu’à ce qu’il ait une belle couleur ambrée et un goût… de noisette 🙂

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Fianciers pistache & framboise

  • Servings: 6
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Ingrédients

  • 50g de farine tamisée
  • 7g de levure
  • 70g de sucre glace tamisé
  • 50g de pistaches moulues
  • 70g de beurre doux
  • 4 blancs d’œufs (moyens)
  • 18 framboises

Méthode

  1. Dans une petite casserole sur feu moyen, faire une beurre noisette (voir explications dans mes commentaires ci-dessus). Débarasser et laisser refroidir.
  2. Dans un bol moyen, mélanger la farine, la levure, les pistaches et le sucre glace.
  3. Ajouter les blancs d’œufs et mélanger.
  4. Ajouter le beurre fondu refroidi et mélanger.
  5. Diviser la pâte entre 6 moules, ajouter 3 framboises par financier et cuire dans un four préchauffé à 180ºC pendant 10 minutes.

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