Mocha semifreddo

Mocha semifreddo

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Want to make ice-cream but don’t have an ice-cream machine? Italian semifreddo is the answer! Easy to make (ahead), quick to freeze and you’ve got a scrumptious dessert in a blink of an eye. It certainly is a crowd pleaser and you will surely impress your guests.

Growing up, I always loved coffee flavoured desserts and I sure still do. This mocha semifreddo displays the perfect pairing of best mates coffee and chocolate. What more can one ask for?

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Mocha semifreddo

  • Servings: 6
  • Difficulty: easy
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Ingredients

  • 250 ml double cream
  • 4 medium eggs, separated
  • 100g sugar
  • 3 tbsp instant coffee
  • 100g dark chocolate
  • 3 tsp cocoa powder

Method

  1. In a medium bowl, whip up the cream.
  2. In another medium bowl, whip up the egg whites.
  3. In a large heatproof bowl, over a pan of simmering water, put the egg yolks, sugar and the coffee dissolved in 1 tbsp of boiling water, and cook whisking up contantly for about 5 minutes, until it becomes pale and doubles in volume. Take off the pan.
  4. Then, gently fold the cream into the yolk mixture, making sure to keep the volume.
  5. Finally add the egg whites and fold gently.
  6. Pour into your serving cups/ramekins and place in the freezer until set – about 2 to 3 hours, or overnight.
  7. Before serving, melt the chocolate, pour on top of the semifreddo and dust with the cocoa powder.

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Semifreddo au mocha

Mocha semifreddo

Vous avez envie de faire de la glace maison mais ne possédez pas de machine ? Le semifreddo italien est la recette qu’il vous faut ! Il est ultra facile à faire (à l’avance), rapide à prendre au congélateur et vous serez armé(e) d’un dessert à tomber par terre en un clin d’oeil. Il ravira certainement chacun de vos convives et les impressionnera.

Quand j’étais plus jeune, j’adorais tous les desserts au café et c’est encore le cas aujourd’hui. Ce semifreddo au mocha met en avant le mariage parfait du café et du chocolat – que demander de plus ?
Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Semifreddo au mocha

  • Servings: 6
  • Difficulty: facile
  • Print

Ingrédients

  • 250 ml de crème entière
  • 4 œufs moyens, spéparés
  • 100 g de sucre
  • 3 càs de café instantané
  • 100g de chocolat noir
  • 3 càc de cacao

Méthode

  1. Dans un bol moyen, monter la crème.
  2. Dans un autre bol moyen, monter les blancs en neige.
  3. Dans un bol sur un bain-marie, battre le sucre, les jaunes et le café dissout dans 1 càs d’eau bouillante, et fouetter pendant environ 5 minutes. Le mélanger doit devenir pâle et doubler de volume.
  4. Hors du feu, incorporer la crème délicatement afin de ne pas perdre le volume.
  5. Incorporer délicatement les blancs au mélange précédent.
  6. Verser dans des ramequins/tasses et placer au congélateur pour faire prendre le semifreddo – environ 2/3 heures ou toute la nuit.
  7. Avant de servir, faire fondre le chocolat au bain-marie, couvrir les semifreddo et les saupoudrer de cacao.

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