Watermelon & pistachio halva salad

Watermelon pistachio halva

 

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I am quite a big fan of the Masterchef franchise and I have watched a few series of the Australian cookery show. I first read the original recipe for this dessert in Eat With Love, a mouth-watering compilation of Middle Eastern recipes written by adorable 2013 top 3 finalist Samira El Khafir, who has gone a long way since leaving the competition.

This is by far the simplest recipe in her cook book, as it only requires assembling a few ingredients together, no cooking needed! In my version, I add some pistachio nuts, as I really like the extra crunch they bring to the dish. Also, Samira doesn’t mention anything about a melon baller to carve small watermelon balls, I just love mine so much I couldn’t resist using it!

This is a light and refreshing way of finishing a Middle Eastern or North African feast, especially when the weather is warm. Halva (“sweet” in Arabic) is a tahini (sesame paste)-based confection, in which flavouring (vanilla or chocolate) and/or nuts are usually added, and combined with a few drops of orange blossom water, it elevates some humble watermelon pieces to the level of a very pleasant dessert.

Buckle your seat belt, it will certainly make you travel to far-away lands!

I say Miam Miam & Yum to that! Do you?

Watermelon & pistachio halva salad

  • Servings: 4
  • Difficulty: very easy
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Ingredients

  • 1 small watermelon (about 200g per serving)
  • 250g pistachio or your favourite flavour halva, into small pieces
  • 2 tbsp orange blossom water
  • a handful of pistachios
  • a few mint leaves

Method

  1. Carve small balls of watermelon with the melon baller – or just cut it into small chunks, and put into a bowl.
  2. Add the orange blossom water and mix. Add the halva and pistachios and mix carefully so you don’t break up the halva pieces too much.
  3. Divide the mixture between 4 serving glasses.
  4. Decorate with a couple of mint leaves. Enjoy cold.

Top


Salade de pastèque et halva à la pistache

 

Watermelon pistachio halva

Je suis une grande fan de la franchise Masterchef et j’ai regardé quelques saisons de la version australienne. La recette originale de ce dessert est tirée du livre Eat With Love, une très belle compilation de recettes du Moyen-Orient écrite par l’adorable Samira El Khafir, candidate arrivée en 3ème position de cette compétition culinaire et qui a fait bien du chemin depuis la fin de l’emission.

Cette recette est de loin la plus facile de son livre puisqu’elle nécessite simplement d’assember quelques ingrédients – elle ne nécessite aucune cuisson ! Dans ma version, j’y ajoute quelques pistaches, j’aime beaucoup le croquant qu’elles apportent. Samira ne parle pas non plus d’une cuillère parisienne pour faire des boules de pastèque, mais je suis tellement folle de la mienne que je ne pouvais pas résister !

Ce dessert est très léger et rafraîchissant et permet de finir un festin oriental en beauté, en particulier quand il fait chaud. La halva (“bonbon” en Arabe) est une douceur à base de tahini (pâte de graines de sesame), aromatisée généralement à la vanille ou au chocolat et dans laquelle on peut trouver des fruits secs (pistaches ou amandes). C’est le mélange de la halva, de quelques gouttes d’eau de fleurs d’oranger et de pistache qui élève l’humble pastèque au rang de dessert.

Attachez votre ceinture, ce dessert vous fera certainement voyager !

Moi, je dis Miam Miam & Yum ! Et vous ?

Salade de pastèque et halva à la pistache

  • Servings: 4
  • Difficulty: très facile
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Ingrédients

  • 1 petite pastèque (environ 200g par personne)
  • 250g de halva à la pistache – ou votre parfum favori, en morceaux
  • 2 càs d’eau de fleurs d’oranger
  • une petite poignée de pistaches
  • quelques feuilles de menthe

Méthode

  1. Faire des boules de pastèque à la cuillère parisienne – ou la couper en petits morceaux, et mettre dans un bol.
  2. Ajouter l’eau de fleurs d’oranger et mélanger. Ajouter la halva et les pistache et mélanger à nouveau délicatement pour ne pas émietter la halva.
  3. Répartir dans 4 verres.
  4. Décorer avec quelques feuilles de menthe et déguster bien frais.

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